Költségvetési csalás

2024.07.01. 10:07

Bűnszervezetet buktattak le a rendőrök: több milliárdot csaltak el

A Tatabányai Törvényszék július elsején előkészítő ülést tart csalás ügyében. A főügyészség negyvennyolc személlyel, köztük a bűnszervezet nyolc tagjával szemben nyújtott be vádiratot, akikkel szemben egy kivételével végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Kemma.hu

A többi vádlottal szemben végrehajtandó vagy felfüggesztett szabadságvesztések kiszabására tett indítványt. A főügyészség a bűnszervezet négy tagjával és további hat vádlottal egyezséget kötött. A vádiratban összesen 600 millió forintot meghaladó vagyonelkobzás indítványozására is sor került.

A vádirat szerint a bűnszervezetet irányító férfi társaival 2020-2021. évet megelőzően létrehozott egy többszintű, összehangolt, konspiratívan működő, vagyonvédelmi, takarítási, futárpostai tevékenységet nyújtó céghálózatot, melynek szolgáltatásait a felső, harmadik szinten lévő, megrendelő cégek vették igénybe. Ez annak érdekében történt, hogy a munkaerő-kölcsönzés fordított adózási jellegét kikerüljék, az általuk irányított társaságok jogosulatlanul jelentős összegű levonható ÁFÁ-hoz jussanak, valamint elkerüljék a munkavállalók utáni járulékfizetést. A többszintű számlázási láncolat kialakítása azt a célt szolgálta, hogy a megrendelők adóelkerülő magatartása a külvilág számára rejtve maradjon, az a törvényes működés látszatát keltse.

A bűnszervezet tevékenysége során közel 40, köztük több Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű gazdasági társaságot érintett. A vádlottak tevékenységükkel 2 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének. A bűnszervezetet irányító férfi a bűncselekményekből több, mint 400 millió forint vagyoni haszonra tett szert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában