Költségvetési csalás

2024.07.02. 10:20

Ítélet született a lebuktatott bűnszervezetet több tagjával szemben

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben a Tatabányai Törvényszék elsőfokú ítéletet hozott.

Kemma.hu

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság még az előkészítő ülésen jóváhagyta 10 elkövető és az ügyészség által kötött egyezségeket. A törvényszék a bűnszervezet 3 egyezséget kötött tagját 1-1 év végrehajtandó börtönbüntetésre, 1-1 év közügyektől eltiltásra, valamint 1-1 millió és 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az egyik elkövetővel szemben 12 millió forint mértékű vagyonelkobzásról is rendelkezett – tudtuk meg dr. Stoller Katalin ügyésztől, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől.

A másik 7 elkövető közül 4 személlyel szemben felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést szabott ki, míg 3 személlyel szemben pénzbüntetést. További harmincnyolc személlyel, köztük a bűnszervezet irányítójával, szemben a bírósági eljárás folytatódik tovább.

A vádirat szerint, és mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, a bűnszervezetet irányító férfi társaival 2020-2021. évet megelőzően létrehozott egy többszintű, összehangolt, konspiratívan működő, vagyonvédelmi, takarítási, futárpostai tevékenységet nyújtó céghálózatot, melynek szolgáltatásait a felső, harmadik szinten lévő, megrendelő cégek vették igénybe. 

A Tatabányai Törvényszéktől azt is megtudtuk, hogy ez annak érdekében történt, hogy a munkaerő-kölcsönzés fordított adózási jellegét kikerüljék, az általuk irányított társaságok jogosulatlanul jelentős összegű levonható ÁFÁ-hoz jussanak, valamint elkerüljék a munkavállalók utáni járulékfizetést. A többszintű számlázási láncolat kialakítása azt a célt szolgálta, hogy a megrendelők adóelkerülő magatartása a külvilág számára rejtve maradjon, az a törvényes működés látszatát keltse.

A bűnszervezet tevékenysége során közel 40, köztük több Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű gazdasági társaságot érintett. A vádlottak tevékenységükkel 2 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének. A bűnszervezetet irányító férfi a bűncselekményekből több, mint 400 millió forint vagyoni haszonra tett szert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában