Trükkös csalók

2024.06.29. 08:50

Távirányítóval tudták manipulálni a vezetési időt: több milliós büntetésre számíthatnak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vértesszőlős és Lábatlan között igazoltattak egy magyar fuvarozó két teherautóját. A sofőrök nyugtalan viselkedése miatt azonban gyanakodni kezdtek a pénzügyőrök, míg végül ki nem derült a turpisság.

Kemma.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót ellenőriztek, amikben a sofőrök távirányítóval tudták manipulálni a menetíró készülék adatait.

Csupán néhány perc eltéréssel követte egymást Vértesszőlős és Lábatlan között egy magyar fuvarozó két teherautója. Az egyenruhások hajnalban állították meg a szerelvényeket, majd ellenőrizték a sofőrök vezetési- és pihenőidejét.

Az első járművezető láthatóan nyugtalanul viselkedett, de a járőrök hamar meglelték a stresszforrást. A gépkocsi fülkéjében találtak egy távirányítót két gombbal felszerelve. Az eszköz kipróbálásakor kiderült, hogy módosítja a menetíró készülék által rögzített adatokat, valamint a sebességmérő-, a szervo- és a fékberendezést. Az egyik gomb lenyomásával a készülék egyéb munkát rögzített vezetés helyett, a másik gombbal pedig újra üzembe helyezte a tachográfot.

Néhány perccel később a fuvarozó egy újabb tehergépkocsiját állították meg a járőrök. A sofőr – ahogy észrevette kollégáját – megpróbálta elrejteni saját kapcsolóját, de nem járt sikerrel, a járőrök őt is leleplezték.

Az ellenőrzés napján nem használták a készüléket, de a csalásra alkalmas eszköz miatt az elkövetők akár milliós bíráságra is számíthatnak.

A tényleges vezetési idő meghamisítása, vagy eltitkolása veszélyes a közlekedők számára, illetve kockázatot jelent a közúti közlekedésben résztvevők biztonságára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában