Életmentés

2024.06.22. 07:19

Rendőr mentette meg az öngyilkosságra készülő férfit

Már a kötél is a nyakán volt, amikor a rendőrök rátaláltak a férfira. Pápai Antal Balázs zászlós, a tevékenységirányító központ ügyeletese telefonon keresztül tartotta az öngyilkosságra készülővel a kapcsolatot. Egy időre sikerült eltérítenie a szándékától, közben pedig kiértek a helyszínre a kollégái, ezzel pedig megmentették az elkeseredett férfi életét.

Goletz-DeáK Viktória

A Dorogi Rendőrkapitányságra tett bejelenést egy nő június 10-én, hogy volt barátja üzenetben képet küldött magáról és egy kötélről azzal, hogy öngyilkos akar lenni. A fotó pedig feltételezhetően a ház padlásán készült.

Már a kötél a nyakán volt, mikor a rendőrök rátaláltak a férfira. Pápai Antal Balázs zászlós, a tevékenységirányító központ ügyeletese telefonon keresztül tartotta az öngyilkosságra készülővel a kapcsolatot.
Pápai Antal Balázs zászlós segítségével sikerült az öngyilkosságra készülő férfit tettében megakadályozni 
Fotó: police.hu

A police.hu tájékoztatása szerint az egyik járőrt azonnal a helyszínre irányították, Pápai Antal Balázs zászlós, a tevékenységirányító központ ügyeletese közben megpróbálta felhívni a férfit.

Megmentette az öngyilkost

– Csak többszöri hívás után vett fel. Amikor beleszólt a telefonba, elmondtam neki, hogy a rendőrségtől vagyok, és megkérdeztem, otthon van-e, mi a gondja, tudok-e segíteni. Azt válaszolta, hogy családi problémái vannak, amiket nehezen tud kezelni, de azt nem árulta el, hogy öngyilkos akar lenni – emlékezett vissza a kritikus pillanatokra Pápai Antal.

– Az elsődleges szempont az volt, hogy eltereljem a figyelmét, és ne maradjon egyedül, legyen valaki mellette, még ha csak telefonon is. Beszélgetés közben próbáltam olyan információkat is megtudni, amelyekből kiderül, hogy hol van. Erre a háttérzajokból is lehet következtetni, ha például elmegy otthonról, vagy kimegy a kapun. Mondta, hogy le fog merülni a telefonja, azt tanácsoltam neki, tegye fel tölteni, mire azt válaszolta, nem tudja, nem olyan helyen tartózkodik. Ebből feltételeztem, hogy még a padláson lehet – mesélte az esetre a zászlós, aki az információkat továbbadta az úton lévő járőröknek, hogy tudják, mire készüljenek, milyen állapotban van a bajbajutott, mennyire kell sietni, és hogy hol lehet. 

– Közben a mentőegységet is értesítettük. Még a vonalban voltam, amikor hallottam, hogy a kollégák megérkeztek hozzá. Kiderült, az utolsó másodpercben értek ki. A kötél ekkor már a férfi nyakán volt. Szilárdan elhatározta, hogy véget vet az életének, ám a beszélgetés kizökkentette, épp annyira, hogy a kollégáim addig odaértek, így megakadályoztuk a végzetes cselekedetében – tette hozzá a rendőr, akit példamutató szolgálatellátásáért Boross Zoltán László ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány elismerésben részesített.

A mentősök a padlásról egyenesen a kórházba vitték a 42 éves férfit.

Már a kötél a nyakán volt, mikor a rendőrök rátaláltak az öngyilkosságra készülő férfira. Pápai Antal Balázs zászlós, a tevékenységirányító központ ügyeletese telefonon keresztül tartotta vele a kapcsolatot, és sikerült egy időre eltérítenie a szándékától, amíg kiértek a kollégái, és ezzel megmentették az életét.
Boross Zoltán László ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány Pápai Antal Balázs zászlóst elismerésben részesítette az öngyilkosságra készülő férfi 
Fotó: police.hu

Nem egyedi

Még január 30-án, kora este tett bejelentést egy nő, miszerint öccse a tatabányai lakásában öngyilkos akar lenni. A mentőszolgálat munkatársai kimentek a megadott címre, de az ott lakó férfi nem engedte be őket a lakásba. Sőt, kijelentette, ha valaki bemegy, ő kiugrik az ablakon. A Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese telefonon felvette a kapcsolatot a férfival. Az elkeseredett ember személyesen akart találkozni az egyenruhással, így a rendőrnő azonnal a helyszínre sietett, végül sikerült megakadályozni, hogy  a 46 éves tatabányai férfi kárt tegyen magában. 

Mindig van segítség! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában