Illegális hulladékgazdálkodás

2024.06.12. 12:05

Felfüggesztett börtönt kapott a hulladékgazdálkodó, aki súlyosan veszélyeztette a környezetet

A bíróság a férfit 2 év, végrehajtásában 2 év 6 hóra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint kötelezte 209.500 forint bűnügyi költség viselésére. Az illegális hulladékgazdálkodás a környezetet is veszélyeztette.

Kemma.hu

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy a hulladékgazdálkodás rendje megsértése bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott.

A férfi összesen 9800 kilogramm vas- és acélhulladékot, gumiabroncsot, lom hulladékot, alkatrész hulladékot helyezett el a bérelt helyiségben
A férfi összesen 9800 kilogramm vas- és acélhulladékot, gumiabroncsot, lom hulladékot, alkatrész hulladékot helyezett el a bérelt helyiségben
Forrás:  Magyarország Ügyészsége

Mint arról a Tatabányai Törvényszék is beszámolt, az ügyészség indítványára a bíróság a férfit 2 év, végrehajtásában 2 év 6 hóra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint kötelezte 209.500 forint bűnügyi költség viselésére.

Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész, vádlott és védő is tudomásul vette.

A vádirat szerint az elkövető raktározás és villanymotor felújítás céljából vett bérbe egy esztergomi csarnokot. Az elkövető a csarnokban engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenységet, a hulladékokból kinyert nemesfémet a környező hulladéktelepekre leadta. Az elkövető az átvett kábelekről a műanyag bevonatot égetéssel távolította el, majd ezt követően értékesítette a kábeleket.

Az illegális hulladékgazdálkodás a környezetet is veszélyeztette

Az elkövető 2022. januárjától 2022. május 10-ig a csarnokban 4000 kilogramm vas és acélhulladékot, 500 kilogramm hulladékká vált gumiabroncsot, 1500 kilogramm lom hulladékot, 320 kilogramm  CFH-t tartalmazó kiselejtezett berendezésű veszélyes hulladékot (hűtőalkatrész), 1000 kg szennyezett felitató anyagokat, 1000 kilogramm mennyiségű veszélyes anyagokat tartalmazó alkatrészeket, 3000 kilogramm közelebbről meg nem határozható alkatrész hulladékokat, 300 kilogramm  veszélyes anyagokat tartalmazó kazánhamu és salakanyag hulladékokat, valamint 500 kilogramm égetett kábel hulladékokat helyezett el.

Az elkövető által átvett és az ingatlanon tárolt 12.120 kilogramm hulladék - amiből a veszélyes hulladék mennyisége 2320 kilogramm - veszélyeztette a környezet elemeit, veszélyt jelentett a talajra, a talajvízre és a levegőre.

A férfi  2022. június 17-én, 16 óra 36 percet megelőzően az ingatlanon egy fémhordóban villanymotor alkatrészek szigetelését és az átvett kábelről a műanyag bevonatot égetéssel távolította el, az égetésről egy állampolgár értesítette a katasztrófavédelmet. A tűzoltók a helyszínre érkezésüket követően a tüzet egy gyorsbeavatkozó sugárral eloltották.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában