Közös munka

2023.09.23. 20:00

Tűz és frontális karambol: fotókon az önkéntes lánglovagok nagy baji gyakorlata

Nagyszabású gyakorlatot tartottak az önkéntes lánglovagok több helyszínen, többek között Bajon is.

Szalai Nikolett

A vélt sérültek is önkéntes tűzoltók voltak, maszkírozva

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

A háromnapos eseményre vármegyei önkéntes, valamint komárnói tűzoltók érkeztek. A gyakorlat pénteken este kezdődött Tatán, az egykori “KISZ“ táborban. Az este és az éjszaka folyamán is különböző helyszínekre érkeztek a lánglovagok. A Fényes Fürdő területén végzett gyakorlat után a tatabányai tüdőszanatórium területén segítettek a fenntartónak a veszélyes fák kivágásában. 

– Az egész vármegye területéről tizenhét egység, a szlovák egységekkel együtt összesen harminckét tűzoltóegység van a helyszínen. A mentőegységet a Máltai Szeretetszolgálat adja, teljes orvosi ellátással – emelte ki Ágoston Gábor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnöke, aki hozzátette:
– Eljött a Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a tűzoltósági főfelügyelő és a polgárvédelmi főfelügyelő is. Megmutatjuk nekik, hogy a magyar önkéntes egységek a szlovák önkéntesekkel adott helyzetben hogyan tudnak közösen beavatkozni.

Az egyik helyszín az egykori baji laktanya volt, ahol összetett káresetet szimuláltak. Egy frontális ütközést, amelynek során több vélt sérülthöz érkeztek, továbbá egy lakóház emeletén történő tűzesetet, ahol egy vélt sérült is tartózkodott.
– Az épület szintjei füsttel telítettek voltak, ezért nehéz volt megközelíteni a helyszínt. Kellő odafigyeléssel, nagy tapasztalattal rendelkező tűzoltókat kellett itt bevetnünk – hangsúlyozta Dobos Ferenc, a Rédei Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltója, szerparancsnoka.

Az egyik rédei önkéntes lánglovag valóban rosszul is lett gyakorlat közben, de társai azonnal a segítségére siettek.
– A kolléga feladatteljesítés közben megszédült, magasabb lett a vérnyomása a nála megszokottnál, ez egy kisebb fokú gyengeséget okozott. Jelezte, hogy baj van, a máltai mentőkkel együtt elláttuk a beteget – mondta Elekes Zsolt, mentőszakápoló, a Tardosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja.

Ezek a nagyszabású gyakorlatok különösen fontosak, hiszen az egységek így tudnak felkészülni, amennyire lehet, a valós szituációkra.
– Ebben az esetben azért is fontos, mert itt önkéntes szervezetek vesznek részt, illetve határon túli egységek. Nem csak együtt dolgozunk, tanulunk is egymástól, tapasztalatot szerzünk, és bízom benne, hogy a végére barátságokat is kötünk – emelte ki Elekes Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában