Ünneplés

2023.08.27. 18:00

Leghősiesebb szervezete 112 éve védi Oroszlányt +fotók

Vasárnap nemcsak a 112-es segélyhívó kötötte össze a szirénásokat. Egy ünnepség is, mégpedig az oroszlányi önkéntes tűzoltóké, akik 112 éve kezdték meg működésüket. A vasárnapi ünnepség látványos közös felvonulással, koszorúzással és emlékérem átadóval kezdődött és jó hangulatú családi nappal ért véget a Szent Flórián téren.

Wágner Zsanett

Koszorúztak, elismeréseket adtak át az ünnepségen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Wágner Zsanett

Vasárnap már fél órával az ünnepség kezdete előtt gyülekeztek a Szent Flórián téren a rendőrök, a mentők és a tűzoltók, hogy együtt vonuljanak a Rákóczi úton lévő körforgalomig és vissza – ezzel is szimbolizálva a szirénások közötti kiváló együttműködést.

– Nagy örömömre szolgál, hogy ennyien elfogadták meghívásunkat és együtt ünnepelnek velünk – ünnepi beszédének kezdetén ezt emelte ki Tyukodi József, az oroszlányi önkéntes tűzoltók egyesületi elnöke. A teljesség igénye nélkül voltak kecskédiek, kocsiak, környeiek, de jöttek Császárról, Várgesztesről és Vértessomlóról is önkéntes lánglovagok. A Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is tiszteletét tette az ünnepségen, de a helyi erők is képviseltették magukat. Szabó Imre, az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka, Hufnágel Ákos rendőrkapitány, Gánics József, az oroszlányi polgárőrök vezetője, valamint Nagy Attila, a helyi mentőállomás vezetője.

Majd beszámolót hallhattak a jelenlévők a tavaly elvégzett önkéntes munkáról és a tervekről is, de annál sokkal korábbi évszámnak is fontos jelentősége volt Tyukodi József beszédében.
– 2011-ben, az egyesület 100 éves fennállásakor avattunk kopjafát a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról elnevezett téren. A régi szertár helyén. Az ő emléke előtt tisztelgünk minden egyes évben és átadjuk azon kollégák számára az elismerő oklevelet és szolgálati emlékérmet, akik munkája elengedhetetlen az egyesület működésében – zárta szavait az elnök.

Ezt követte Rajnai Gábor alpolgármester köszöntője, aki nemcsak megköszönte az áldozatos munkát, hanem a képviselők további anyagi támogatásáról is biztosította az önkéntes egyesületet. Példamutató eredményes munkájáért oklevelet kapott Bodó Krisztián, Fazekas János, Erdei István, Gálos János, Purger József, valamint Szlezák Ákos. Az ifjúsági csapatban Bakos Henriett, Nagy Péter és Nesztler József vehette át az elismerést, de a tavaly belépő új tagoknak is járt a köszönet. Gálos Szabinának, Sajgó Dalmának és Sajó Gyulának.

A Magyar Tűzoltó Szövetség Országos Választmányának határozata alapján 10 éves szolgálatért vehetett át érmet Aszódi György, Bakai Csaba, Batta Attila, Kaposi Renátó, Lódi Zoltán Tamás, Menyu János és Rózsa Béla.

Az ünnepség hivatalos része után oldottabb hangulatban telt a nap hátralévő része. A vendéglátást követően légvárak várták a kicsiket, volt íjászbemutató és bohócműsor, lehetett lovagolni. Fellépett a Kadarka Társulat és a kutyások is megmutatták, mire képesek. Végül, de nem utolsósorban habparti zárta a napot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában