Történet

2023.08.16. 20:00

Nem csak csalókat fog, de életet is ment a rutinos rendőr

A rendőrök feladata sokszor a bűnözők elfogása mellett az eltűnt emberek felkutatása is. Szabó Gábor rendőrnek már mindkettőben volt része, ahogyan azt elmesélte.

Kemma.hu

Szabó Gábor törzszászlós, a Készenléti Rendőrség (KR) mélységi ellenőrzési osztály I. alosztályának csoportvezetője rengeteg különféle ügyben és esetben vett már részt. Volt, hogy Komáromnál segédkezett egy több száz milliós csalás elkövetőjét elfogni. De az is előfordult már, hogy életet mentett.

Ezt az ügyét szintén a Police.hu-nak mesélte el.

– A Börzsönyben dolgoztam húsz évig, ahol sokan tévedtek el, főleg télen, amikor korán sötétedett. Szerencsére mindenkit épségben megtaláltunk. Két emlékezetesebb esetem volt. Az egyiknél egy idős ember kóborolt el otthonról, akkor már két napja kerestük. A harmadik napon az erdész értesített minket, hogy megtalálta a férfit, a hegyoldalban feküdt a vonattöltés mellett. Azonban nem tudta leemelni a 2-3 méter magas kőfalról. 

Azonnal odamentünk, majd a kollégákkal egymást segítve másztunk fel a sziklára, hogy elérjük az eszméletlenül fekvő időset. A férfit kötelekkel erősítettük a hordágyra, hogy szállítani tudjuk. Nehéz dolgunk volt, mert meredek szikláról kellett lehoznunk, hogy a mentősök hozzáférjenek.

 Ketten fogtuk a hordágyat, és óvatosan ereszkedtünk vele lefelé. Mire leértünk, odaértek a mentőszolgálat munkatársai is, akik azonnal ellátták a kiszáradt férfit, majd kórházba szállították. Szerencsére túlélte az esetet. 

– A másik eset egy ködös novemberi reggelen történt. A Dunakanyarban található Zebegényből jött bejelentés, miszerint egy idősebb nő kerítésen látott lógni egy embert. 

Kimentem a helyszínre, ahol valóban a drótkerítésen, félig átfordulva lógott egy idős férfi, már alig lélegzett, eszméletlen volt. A kerítés másik oldala a szakadék felé nézett, ezért onnan nem lehetett megközelíteni. A bejelentő nem volt messze, ezért odakiáltottam neki, hogy hozzon egy kötelet, amivel vissza tudom húzni a bajbajutottat. Rá is tekertem a vontatókötelet, de nem sikerült a holtponton átlendíteni a testét, így a kötelet fogva tartottam a férfit. 

Nem volt térerő, a mobiltelefon nem működött, és a nő is elment közben. Rádión próbáltam értesíteni a kollégákat, hogy jöjjenek segíteni. Mivel a jel a rádión is akadozott, így nem hallották, merre vagyok. A közelbe érve bekapcsolták ugyan a szirénákat, de én hiába hallottam őket, ők nem hallottak engem. Több mint egy órán át tartottam kötélen a férfit, mire ránk találtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában