Rablógyilkosság

2023.05.09. 06:55

Móri mészárlás: 21 éve végzett nyolc emberrel a tatabányai családapa és militarista társa

2002. május 9-én, a kora délutáni órákban rabolták ki a móri Erste Bank egyik fiókját. A mészárlásban nyolc ember vesztette életét. Mindkét elkövető tatabányai volt.

Kemma.hu

Weiszdorn Róbert pere. Negyven évre ítélték a bankrablás tatabányai elkövetőjét

Forrás: FMH

Ma huszonegy éve történt a magyar krimináltörténelem legvéresebb rablógyilkossága, a móri mészárlás. Két tatabányai férfi, az azóta öngyilkosságot elkövetett Nagy László, valamint Weiszdorn Róbert a bankfiókot kirabolta, az ott tartózkodó nyolc embert kivégezve. Weiszdorn azóta a szegedi börtönben tölti életfogytig tartó büntetését.

Mint azt korábban megírtuk, Weiszdornt társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette miatt ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre, úgy, hogy legkorábban 40 év után, 77 éves korában szabadulhat. Mint ismert, 2002-ben előtt Kaiser Edét és Hajdú Lászlót fogták el, mint gyanúsítottakat. Kaiser életfogytot, Hajdú 15 évet kapott, majd utóbbi esetében újraindult az eljárás. 2006-ban aztán Szebenyi István amatőr hadszíntérkutató háborús sírok keresése közben elásott ruhákat, fegyvereket, lőszereket talált a Tarján közeli erdőben. Nyomravezetői díját azóta se kapta meg.

 Ez pedig egész új irányba terelte az egész nyomozást. 2007-ben Tatabányán fogták el a militarista Nagy Lászlót. A talált fegyverek nyomán először a veszprémi postásgyilkossághoz tudták őt kötni, majd Mórhoz. Be is ismerte, hogy köze volt a bankrabláshoz. Így jutottak el Weiszdorn Róberthez is. Nagy később öngyilkos lett a cellájában még a tárgyalások előtt. 

Weiszdorn azóta időről időre megszólal. Előbb elvált, aztán elmondta például, hogy normális katolikusként szeretne élni, de az is kiderült, hogy a szegedi Csillag börtönben előbb leérettségizett, majd elvégezte a katolikus teológiai képzést és diplomát szerzett, és hogy rendőréleteket mentett meg.

– Sajnálom, hogy nyolc ember meghalt, egyikükre én is rálőttem, akinek a megölésével meggyanúsítottak – mondta egyszer, majd megerősítette korábbi vallomását: „Az, hogy én tudom, hogy nem öltem embert, akkora pluszt ad, hogy bárkinek a szemébe bele tudok nézni. Tudom, mit tettem. Kaptam egy büntetést, itt vagyok, de az igazság hatalmas erőt ad.” Azóta bocsánatot kért mindenkitől, és kiemelte, hogy ha lehetne, megváltoztatná a történteket, és reméli, hogy a mennybe juthat, ahol az áldozatok szemébe fog nézni.

Schmidt Ferencné (53) fiókvezető, Józsa Ildikó (37) ügyintéző, Baka Lajosné (43) ügyintéző, Hegyi Éva (27) helyettesítő pénztáros, Szép Csaba (56) biztonsági őr, Kiss Tibor (34) biztosítási ügynök, Szűcs Zoltán (32) és felesége, Szűcs Zoltánné Bakács Gyöngyi (29) ügyfelek voltak a „fekete csütörtök” áldozatai. 

A móri vérengzés kronológiája

2002. május 9. A magyar krimináltörténet egyik legvéresebb napja. Két férfi kirabolta a móri Erste Bank fiókját. Hat ember a helyszínen meghalt, kettő életét az orvosok sem tudták megmenteni. Nyolcan voltak a fiókban. Mindannyian életüket vesztették.

2002. július Két budapesti férfit, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítják a tettel

2004. Kaiser Ede tényleges életfogytiglani fegyház-, Hajdú László 15 év fegyházbüntetést kap

2006. december A tarjáni erdőből előkerülnek a móri vérengzésnél használt fegyverek

2007 január Kiderül, hogy összefügg a móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság

2007. február 16.Tatabánya Bánhidai lakótelepén elfogják Nagy Lászlót, nem sokkal később Weiszdorn Róbertet is

2007 július Nagy László öngyilkos lesz

2008. április Elkészül a vádirat: a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés valamint lőfegyverrel való visszaélés bűntettével vádolja Weiszdornt, nem sokkal később elkezdődik az elsőfokú eljárás ellene. Közben előkerül Nagy László naplója, amelyben a szerb származású Radót nevezi meg a nyolc ember gyilkosaként. Soha nem derült ki, hogy Nagy szkizofrénként énje megkettőzéseként írt Radóról, vagy félre akart vezetni a hatóságot.

2008. május 28. A Tatabányai Bíróság első fokon hét év fegyházbüntetésre ítéli S. Z.-t, aki fegyvereket adott el Nagy Lászlónak

2008. július 16. Kimondták Weiszdorn Róbert és felesége válását

2008. december 18. Társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette miatt elsőfokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték Weiszdorn Róbertet. Az ítélet szerint legkorábban harminc év után szabadulhat.

2009. február 17. Jogerősen négy év fegyházbüntetésre és négy év közügyektől való eltiltást kap S. Z. A korábban rendőrként dolgozó férfi adott el fegyvereket Nagynak. A bíróság az enyhítést az igen kiterjedt, részletes vallomással és az elévüléshez közeli időbeliséggel indokolta.

2010. november 16. A Fővárosi Ítélőtáblán megkezdődik a másodfokú eljárás Weiszdorn Róbert ügyében.

2010. december 9. Másodfokon is életfogytiglanit kap Weiszdorn, azzal a súlyosbítással, hogy 30 helyett 40 év múlva szabadulhat legkorábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!