Kiképezve

2023.05.17. 11:30

Cukik, de veszélyesek! Szájkosárral is sérülést tudnak okozni a rendőrkutyák (Fotók)

Tatán és az M1-esen gyakorlatoztak négy vármegye négylábú rendőrei. A szolgálati kutyák és gazdáik valós környezetben mutathatták meg tudásukat.

G.D.V.

Szolgálati kutyákkal tartottak háromnapos továbbképzést a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a közelmúltban. Hajdu Tamás r. törzszászlós irányításával az M1-es autópályán, Tatán és Tatabányán képezték a Komárom-Esztergom vármegye és további három vármegye kutyavezetőit, illetve négylábú társaikat.

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály munkatársa a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a kutyák és gazdáik már végzett kutyás rendőrök, most az éves, kötelező továbbképzésüket tartották Dunakeszin, a rendőrségi oktatás kiképzőközpont bázisán.

– Ennek keretében, a két hét során olyan kihelyezett képzéseken próbáljuk szimulálni azokat az életszerű, valós helyzeteket, ahol a kutyavezetőnek meg kell tudnia állni a helyét – magyarázta a rendőr, aki hozzátette: legutóbb Komárom-Esztergom vármegyébe kaptak meghívást, hogy megerősítő szolgálatként hajtsák végre a kihelyezett képzést.

– Nyolc kutyával mentünk le Tatabányára, Tatára, illetve az M1-es autópálya vármegyei szakaszára. 

A négylábúaknak és gazdáiknak alapvető rendőri feladatokban kellett segédkezniük, mint például igazoltatások biztosítása, járőrözés a főbb csomópontokon, vasútállomásokon, tereken. De ezen túlmenően szimulált helyszíneken támadás elhárításokat, elfogásokat gyakoroltunk saját segítők részvételével 

– sorolta a képzés feladatait Hajdu Tamás r. törzszászlós, aki az éles, valós feladatok közben megfigyelte a kutyás rendőröket, hogy a szolgálati feladatot megfelelő módon el tudják-e látni.

– A helyszíneket úgy választottuk ki, hogy viszonylag sok és sokféle ember forduljon ott meg, maga a környék pedig fás, erdős, bokros terület legyen, ahol vannak eldugott részek, ahol tudunk szimulációs őrző-védő helyzeteket is gyakorolni. Ilyen volt például Tatán az Esterházy kastély előtti tér – árulta el a kiképző.

Mind a nyolc kutya, köztük tatabányaiak is jól teljesítették a képzést, és megkapták az éves kötelező minősítésüket. A törzszászlós elmondta, hogy a vármegyei rendőrkutyák kiképzőközpontja Tatabányán van. Azok a rendőrkutyák, akik most nem vizsgáztak, egy későbbi időpontban adnak majd számot a tudásukról.

A kiképző kiemelte, hogy ezek a kutyák kifejezetten őrző-védő feladatokat látnak el. Ők azok, akiket semmilyen körülmények között nem szabad megsimogatni!

– A szolgálai kutyáink a rendőrség kötelékébe tartozó kényszerítő eszközöknek számítanak. A feladatuk, hogy a vezetőiket ért támadást elhárítsák, vagy a vezetőjük által kiadott utasítást végrehajtsák. Ha egy ilyen kutyához megpróbálunk odamenni, vagy hozzányúlni, az állat ezt a gazdája elleni támadásnak fogja értékelni, és előfordulhat, hogy automatikusan "szolgálatba helyezi magát" – magyarázta a rendőr.

Bár a szolgálati kutyákon szájkosár van, de ez ne tévesszen meg senkit.
– A magyar rendőrségnél elsősorban szájkosaras szolgálati kutyák vannak, de ezek a kutyák megütik az embert a szájkosarukkal is. 

Vannak különböző vezényszavak, amelyekre a kutyák reagálnak, illetve külön be vannak tanítva bizonyos mozdulatokra, így például a szájkosaruk segítségével meg tudják ütni támadóikat. Természetesen csak azokra jelentenek veszélyt, akik okot adnak rá 

– figyelmeztetett a szakember, aki megnyugtatott mindenkit, a járőrkutyák otthon, gazdáikkal ugyanolyan boldog kutyaéletet élhetnek, mint civil társaik.

– A bemutatókon többnyire a keresőkutyák vesznek részt, ők alapvetően nem harapósak. Meg lehet őket simogatni, vagy érinteni. De ha lehet, szolgálat közben egyik kutyához se menjünk oda – kérte a rendőr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában