Zéró tolerancia

2023.04.08. 07:00

Húsvétkor se igyon, aki vezet! - fokozott lesz a rendőri jelenlét a vármegyében

Még mindig sokan ülnek autóba ittasan. Az ünnepek alatt erre is fokozottan figyelnek, így vigyáznak ránk az egyenruhások.

Goletz-Deák Viktória

A húsvéti ünnepek alatt az ország területén jelentős forgalomnövekedésre kell számítani. A rendőrök ezért arra kérik az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az esetleges útlezárásokról. Vezessenek óvatosan, tartsák be a közlekedési szabályokat, használják a biztonsági övet. A biztonsági öv használata ugyanis nem egyéni döntés, hanem kötelező.

Továbbá felhívják a járművezetők figyelmét, hogy a balesetek elkerülése érdekében a vezetés előtt ne fogyasszanak szeszes italokat. Aki ittasan járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal és mások életét is veszélyezteti. A police.hu tájékoztatása szerint személysérüléses közúti közlekedési balesetek közel 8 százaléka visszavezethető az ittasságra. Ezért az április 7-10. közötti időszakban erősebb rendőri jelenlét lesz az utakon, amelynek célja a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedők biztonságérzetének növelése és a zavartalan közlekedés biztosítása. A rendőrség az ünnepi időszakban az ittas járművezetők kiszűrésére, a passzív biztonsági eszközöket – különösen biztonsági öv, gyermekülés – használat ellenőrzésére koncentrál, de természetesen intézkedik más súlyos jogsértést elkövető járművezetőkkel szemben is.

– Minden héten több alkalommal intézkednek a vármegye rendőrei ittas járművezetővel. A húsvéti időszakban is kiemel figyelmet fordítunk erre. Tapasztalataink szerint sokan megfogadják a rendőrök tanácsait, de még mindig sokan nem használnak biztonsági övet és megfelelő gyerekülést sem – magyarázta Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A húsvéti ünnepek alatt az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt jelentős tranzitforgalom – megnövekedett várakozási idő – várható a határátkelőhelyeken is. Ezért aki a külföldi utat tervez, indulás előtt győződjön meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges, érvényes személyi- és járműokmányok megvannak-e.

A rendőrség kéri, hogy az autópálya-határátkelőhelyeket személyautóval fokozott óvatossággal közelítsék meg az utazók, hiszen az M5-ös és az M43-as autópályákon erős forgalom alakulhat ki, ezért kellő körültekintés szükséges. A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a Határinfón, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!