Kiskorú veszélyeztetése

2023.03.30. 08:27

Fontosabb volt a pia: 5 gyermekét hanyagolta el súlyosan a kisbéri-dunaalmási nő

A gyámhatóság az öt gyermeket nevelőszülőnél, illetve gyermekotthonban helyezte el.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a nővel szemben, aki alkoholista életvitelével mind az öt gyermeke gondozását súlyosan elhanyagolta. Mint azt dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Váregyei Főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk, az ügyészség indítványozta, hogy a Komáromi Járásbíróság a büntetlen nőt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezheti, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülhet.

A vádirat szerint a nőnek öt gyermeke született, akiket a néhai férjével közös, Kisbérhez közeli családi házban neveltek. A házastársak gyakran veszekedtek részegen. Az is előfordult, hogy a nő ittas állapotban ismeretlen helyre távozott otthonról. Az említett szülői magatartás miatt 2019. júniusa és 2020. októbere között többször volt rendőri intézkedés náluk.

A nő italozása rendszeressé vált, gyakran egész nap ivott, miközben a gyermekek nevelési, felügyeleti és gondozási feladatait súlyosan elhanyagolta. Nem főzött nekik, a lakást nem takarította, élelmiszert nem vásárolt rendszeresen.

Részegen ment az óvodába az ötéves gyermekéért, a kétévest nem látta el, az iskoláskorú gyermekei nevelésével nem törődött, iskolai felszerelés, házi feladat hiányával sem foglalkozott. A gyámhatóság a kiskorú gyermekek védelembe vételét rendelte el, az anyát kötelezte a gyermekjóléti szolgálattal történő együttműködésre, mentálhigiénés szakemberrel való kapcsolatfelvételre, a túlzott alkoholfogyasztástól való tartózkodásra, betegségei kivizsgálása céljából orvosi, pszichológiai vizsgálat igénybevételére, az oktatási intézményekkel való kapcsolatfelvételre, a gyermekek tanulmányi eredményeinek figyelemmel kísérésére.

Az anya azonban az intézkedések ellenére sem változtatott a magatartásán. A gyermekekkel 2020. augusztusának végén elköltözött Dunaalmásra, ahol folytatta az alkoholista életvitelét, a gyermekei gondozását ugyancsak elmulasztotta.

A gyámhatóság 2020. október 6-án az öt gyermeket nevelőszülőnél, illetve gyermekotthonban helyezte el. Az anya életvitele, elhanyagoló magatartása a kiskorú sértettek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában