Ítélet

2023.03.30. 15:49

42 hónapig csücsülhet a tatabányai férfi éltét pokollá tevő zsaroló

Nem létező tartozásának kifizetésével és veréssel zsarolt meg egy tatabányai férfit. Jó pár évig a hűvösön marad.

G.D.V.

A Tatabányai Járásbíróság a csütörtökön tartott folytatólagos tárgyaláson, zsarolás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésként 4 év közügyektől eltiltásra és 625 ezer 879 forint vagyonelkobzásra ítélt egy tatabányai férfit. Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára elmondta, hogy az ítéletet az ügyész és a védő tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott fellebbezést jelentett be. 

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a Tatabányai Járási Ügyészség 2 rendbeli, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt nyújtotta be a vádiratot. 

A tényállás szerint az elkövető 2019. októberében Tatabányán védelmet ajánlott a sértettnek az őt korábban, egy állítólagos tartozása kapcsán veréssel fenyegető ismeretlen személyektől. A férfi pár nappal később azzal kereste fel a sértettet, hogy kifizette ezen személyeknek a meg nem jelölt összegű tartozását, így most már neki tartozik.

A sértett férfinak azonban senki felé se volt tartozása, így nem fizetett a zsarolónak, aki ezért több alkalommal bántalmazással fenyegette és továbbra is pénzt követelt tőle. A rendszeres fenyegetés hatására a zsarolt személy végül Budapesten hitelből megvásárolt egy 499 ezer 900 forint értékű mobiltelefont, amit azonnal átadott a zsarolónak. Azonban még ez sem volt neki elég. Nem sokkal később rávette a sértettet, hogy a tatabányai üzletben saját nevében havidíjas SIM-kártya előfizetési szerződést kössön és a részletre megvásárolt mobiltelefont 82 ezer 989 forint értékben adja át neki.

Ezután a sértett kórházba került, ahol az elkövető többször felkereste és megfenyegette, hogy mivel védelmi pénzt kell fizetnie a sértett miatt a sértettet fenyegető embereknek, ha nem ad neki pénzt, még a kórházban is megveri. A beteg ekkor a nála lévő 20 ezer forint készpénzét átadta a férfinak, aki elől a kórházból való hazaengedése után bujkált.

Zsarolójával 2020. augusztus 3-án összetalálkozott a tatabányai lakóhelye előtt, ekkor a zsaroló ismét megfenyegette. Állítása szerint miatta elvették a gépkocsiját, amennyiben nem fizet ki neki 350 ezer forintot, akkor felmegy a lakására és elviszi az összes értéküket a tartozás fejében. Ha pedig ez nem lesz elég, akkor a sértettet is elviszi magához és addig nem engedi el, míg a tartozását nem rendezte. Követelésnek nyomatékot adva a férfi ököllel kétszer mellkason ütötte.

A vádlott ezután ismét megjelent a férfi lakása előtt, ahol követelte, hogy még aznap fizessen neki legalább 40 ezer forintot, különben meg fogja verni és elviszi az autóját. A fenyegetéstől megijedve a férfi az élettársától kért kölcsön. Ezután még elvette az által használt 56 ezer forint értékű mobiltelefont és töltőjét. Majd pár nap múlva további 71 ezer forintot adott át a vádlottnak, aki ezután még egy késsel meg is fenyegette, hogy ha a fennmaradó tartozását nem fizeti ki, akkor levágja az ujjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!