Tárgyalás

2023.02.05. 10:37

Rallyautók matricájával csalt el 135 milliót a komáromi cégvezető, börtönt kértek rá

Reklámtevékenységről szóló fiktív számlákkal csalt. A férfinak most a bíróság előtt, előkészítőülésen kell számot adnia tettéről. Két társa sem úszta meg.

Kemma.hu

Rallyautókat matricázott át

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mowitz

Csaknem 135 millió forint értékű költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt tart tárgyalást a Tatabányai Törvényszék február 8-án.  A vád szerint a férfi további két társa segítségével 2016-ban és 2017-ben mintegy 135 millió forint ÁFA-t nem fizettet meg – tudtuk meg Borbély Veronikától, a főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől. Az ügyben előkészítő ülés lesz, amelyen az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az elsőrendű és a másodrendű vádlottat ítélje börtönbüntetésre, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a negyedrendű vádlottat ítélje pénzbüntetésre, a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól határozott időre tiltsa el, a harmadrendű vádlottal szemben próbára bocsátást alkalmazzon.

Az ügy részletei szerint egy komáromi gazdasági társaság rally versenyautókon helyezett el hirdetéseket, amelyből többszáz millió forint bevétele, és így magas áfafizetési kötelezettsége keletkezett. Azért, hogy a magas összegű áfát a magyar államnak ne kelljen megfizetni, a gazdasági társaság ügyvezetője hat alvállalkozótól szerzett be fiktív költségszámlákat. A valótlan tartalmú számlák áfatartalmának jogosulatlan levonásával összesen 135 millió forinttal károsította meg a magyar állam költségvetését.

A főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg a férfit. A főügyészség vádat emelt további három férfi ellen, akik közül kettő adta át a fiktív számlák egy részét, egy vádlott pedig névleg vállalta el az egyik alvállalkozó gazdasági társaság ügyvezetését.

A főügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a vagyoni hátrányt okozó férfival és az egyik fiktív számlákat kiállító társával szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki, valamint tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól. A másik fiktív számlát kiállító férfival szemben pénzbüntetés kiszabására és a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól történő eltiltásra tett indítványt, a stróman ügyvezetővel szemben pedig próbára bocsátást indítványozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!