Baleset

2023.02.24. 18:16

Ötvenéves sofőr gázolt 67 éves asszonyt Esztergomban

Egy nap alatt három gyalogosgázolás is történt Komárom-Esztergom vármegyében. Az egyik Esztergomban.

Kemma.hu

Mocsán egy busz mögül kifutó 10 éves fiút ütöttek el, Tatabányán a zebrán egy 72 éves asszonyt, Esztergomban pedig egy 67 éves asszony járt pórul. Egy ötvenéves kesztölci sofőr az Opeljével a dobogókői kereszteződésben balra akart kanyarodni a Petőfi Sándor utca felé. Azonban sajnos nem adott elsőbbséget a 67 éves asszonynak, aki épp akkor igyekezett át az úton. Úgy tudni, hogy a balesetben az idős nő súlyos sérülést szenvedett. 

A három eset körülményeit az illetékes rendőrkapitányságok vizsgálják, a police.hu-n azonban mindenkit emlékeztettek arra, hogy a KRESZ előírja, hogy 

  • kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak
  • útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. 

Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. Kiemelték: a jármávezetőnek a zebrát csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy ha szükséges, a felfestés előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett pedig meg kell állni és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát. 

Természetesen a gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre, valamint kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!