Csalás

2023.02.05. 10:01

Majd' félmilliárddal verte át ügyfeleit a bróker - Esztergomban áll bíró elé

Kemma.hu

Tárgyalást tartanak a férfi ügyében, aki több tízmilliós kárt okozott biztosítási csalással. Ügyét az Esztergomi Járásbíróságon tárgyalják február 7-én, a tárgyalás a bizonyítási eljárással és tanúk meghallgatásával folytatódik.

A vádirat szerint a férfi független biztosításközvetítőként megbízotti jogviszonnyal rendelkezett egy brókercégnél, illetve 2010. szeptember 3. napjától 2018. július 10. napjáig egy Kft. ügyvezetőjeként állt a brókercéggel szerződéses jogviszonyban. A vádlott az ügyfeleknek olajba, illetve devizakereskedésbe való befektetések révén magas hozamot ígért, ezzel ügyfeleit meggyőzte, hogy a pénzüket átadják neki azért, hogy az általa ajánlott kedvező hozamú ügyletekbe fektesse be, majd a szerződés lejártakor a pénzt a hozammal együtt fizesse vissza nekik. 

A férfi az első pénzátvételt követően a sértettek többségét sikeresen meggyőzte arról, hogy a befektetett tőkét és annak hozamát ne kérjék vissza, hanem azt újra fektessék be. A vádlott a sértettektől átvett pénzt nem fektette be, a befektetésekre módja sem volt, az eleve nem állt szándékában. A vádlott a sértettektől átvett pénzt a saját céljaira fordította, illetve az újabb sértettek befizetéseiből teljesített visszafizetést a korábbi ügyletek sértettjeinek. 

Amikor a sértettek a pénzük, illetve a hozam kifizetését kérték, a férfi valótlan indokokra hivatkozva halogatta a kifizetést, több sértettnek azt állította, hogy külföldi tárgyalás miatt nem tud intézkedni, az európai uniós szabályok nehezítik a kifizetést, illetve a pénzmosással, és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásával kapcsolatos szabályokra hivatkozott. A csaló férfi a 68 sértett közül egy kisbéri férfinek 35 millió 760 ezer forint, egy másik kisbéri férfinek 39 millió forint, egy budapesti férfinek 36.000.000 forint, egy komáromi férfinak 15.000.000 forint kárt okozott. A 67 sértettnek okozott kár közel félmilliárd forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!