Fekete évforduló

2023.02.08. 11:32

16 éve kapott életfogytot a gyilkos gólkirály: szeretett tatabányai taxissal végzett

Mi vihet rá arra egy 22 éves sikeres sportolót, hogy kiraboljon és meggyilkoljon valakit? Sokan tették fel ezt a kérdést a tatabányai taxisgyilkosság után, amelynek elükövetőjét épp 16 éves ítélték életfogytra.

Kemma.hu

Rengetegen búcsúztatták a taxisgyilkosság áldozatát

Forrás: 24 Óra/archív

16 évvel ezelőtt került pont az egész Tatabányát, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész magyar taxistársadalmat megrázó gyilkossági ügyre: két évvel korábban egy 22 éves férfi végzett egy 28 éves taxissal a megyeszékhelyen. Mint később kiderült, eljátszott pénzét akarta így pótolni. 

A férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték és 10 évre eltiltották a közügyektől, másodfokon a Győri Ítélőtáblán hagyták helyben a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság döntését. Az akkori ítélet értelmében legkorábban 2037-ben szabadulhat F. R., aki ünnepelt focistából lett gyilkos. 

Hazavitette magát a gyilkos a késért

Mi is történt azon a végzetes, 2005-ös, szeptember végi éjszakán? F. R. taxit hívott, miután elverte a pénzét a játékautomatán. Először hazavitette magát Tatabánya-Kertvárosba, majd megkérte Gábort, a taxist, hogy várja meg. A fiatal sofőr nem tudhatta, hogy mindeközben F. R. egy kést vesz magához. Amikor a következő cím egy közeli, elhagyatott hely volt, talán még mindig nem gyanakodott. F. R. ott kést rántott, és a pénzét kezdte követelni. 

Gábor védekezni próbált, de támadója combon szúrta. Pillanatokon belül elvérzett. Gyilkosa azonban nem menekülhetett sokáig: miután sorsára hagyta, hazament, elrejtette a ruháit, majd visszament a taxihoz az otthagyott értékekért. Akkor érte tetten a rendőrség. 

A taxisgyilkosság helyszíne
A taxisgyilkosság helyszíne zarándokhely lett
Forrás: 24 Óra/archív

F. R. a bíróság szerint kitervelten, nyereségvágyból, közfeladatot ellátó személyt ölt meg. Három család életét tette tönkre, amikor Baromállásdűlőben, a Szőlődomb utca végén végzett a fiatal, szeretett taxissal. A tatabányai kollégákat is megdöbbentette a sofőr halála, temetésére békés demonstrációt is szerveztek, amihez az ország számos pontjáról csatlakoztak.

9000 forintért kellett meghalnia 

Ahogy annak idején a 24 Óra beszámolt róla: a gyilkos azt tagadta, hogy végezni akart áldozatával, de azt beismerte, hogy ő rabolta ki és ölte meg. Nem ez volt az első ügye, de ez volt a legsúlyosabb. Vagyon elleni bűncselekmények miatt több eljárás is indult már ellene, erőszakot azon a végzetes éjszakán alkalmazott először. Olyan szerencsétlenül, hogy a taxis pillanatokon belül elvérzett, ugyanis a combi ütőerét sebezte meg a konyhakéssel.

9000 forintért és a mobiltelefonjáért kellett meghalnia a 28 éves fiatalembernek, akit szülei mellett menyasszonya is siratott. A diszpécsereket is sokan hívták fel, hogy részvétet nyilvánítsanak. Közeli munkatársai nem csupán szerény, de becsületes és megbízható embernek ismerték. 

Gólkirály volt a gyilkos

F. R. egyébként Vértesszőlősön, a helyi futballcsapatban játszott. Az egész csapat megdöbbent, amikor megtudták, mit tett. Arról tudtak ugyan, hogy fűtötte a játékszenvedély, de semmi nem utalt arra, hogy ilyen tettre képes lehet. Nem is sejtették, milyen életmódot folytat. A pályán, mint akkor a 24 Órának elmondták, csak annyira volt kemény, amennyire az egy csatártól elvárható. Egy évvel korábban gólkirály volt, a gyilkosság előtti meccsen is ő rúgta a győztes gólt.

Az elhagyatott környéken végzett áldozatával az egykori gólkirály
Az elhagyatott környéken végzett áldozatával az egykori gólkirály
Forrás: 24 Óra/archív

A taxis, fuvaros kollégák Újváros határából a Győri úton át a hajdani VII-es telepig vonultak a temetés napján. A síron fehér szegfűk gyászolták a 28 éves fiút, barátot, kollégát, vőlegényt. Simon Péter alsógallai plébános búcsúzott a gyerektől, az unokától a rokonok nevében. Kérte, amit Gábor is kért volna: a jóság, a szívünk szeretete legyen bennünk az erőszak helyett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!