Letartóztatás

2023.01.04. 13:12

Rács mögött marad a halálos balesetet okozó embercsempész

Embercsempészés bűntette, halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség indítványozta annak a georgiai állampolgárságú férfi letartóztatása meghosszabbítását, aki menekülés közben autópályán okozott súlyos balesetet.

Kemma.hu

Fának csapódott a migránsokkal menekülő embercsempész az M1-es autópályán

Forrás: police.hu

Az indítvány szerint a férfi 2022. július 9-én Magyarország területén, egy, a déli határnál lévő erdőben egy svéd honosságú személygépkocsiba 13 illegálisan Magyarországra érkező szír állampolgárt vett fel, hogy őket Nyugat- Európába szállítsa. A migránsok közül az egyikük a jármű jobb oldali első ülésén, míg 12 személy az egyterű kialakítású autó utasterében, és csomagtartójában ülve helyezkedett el. 

Az embercsempész az M1-es autópálya külső forgalmi sávjában Budapest felől Győr irányában haladt, amikor észlelte, hogy egy rendőrautó követi. A férfi ekkor növelte a sebességét, majd amikor az út jobb oldalán észrevette a leállósávot, azon keresztül akarta elhagyni az autópályát. 

A sofőr ekkor fékezett, letért a leállósávba, megkezdte a jobbra kanyarodást, azonban a jármű sodródni kezdett, majd az személygépkocsija elejével az úttest mellett kialakított füves-fás területen fának ütközött.

A baleset során a 13 szír állampolgár megsérült, egyikük a helyszínen életét vesztette. A balesetben nyolcan, nyolc napon túl gyógyuló súlyos, míg négyen nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedtek.  

A baleset után a könnyű sérüléseket szenvedett embercsempész kiszállt az autóból, majd segítségnyújtás nélkül elfutott a helyszínről. Őt később polgárőrök találták meg este 6 órakor Ács térségében, az autópályától mintegy 500 méterre, egy árokban. 

A sofőr letartóztatását a Komáromi Járásbíróság 2022. július 12-én rendelte el, legutóbb a határidejét 2023. január 12-ig hosszabbította meg. Az ügyészség indítványozta, hogy a nyomozási bíró a férfi letartóztatását három hónappal, azaz 2023. április 12-ig hosszabbítsa meg. 

Az indítvány tárgyában a bíróság 2023. január 09-én ülést tart, azon az elkövetőt meghallgatja, azt követően hozza meg végzését, tudtuk meg dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Ügyészség sajtószóvivőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!