Hálóban

2022.12.06. 16:38

Neten vásárolsz karácsonyra? A megyei rendőrök tanácsait fogadd meg, hogy ne verjenek át!

Kemma.hu

Fotó: Shutterstock

Karácsony közeledtével sokan útnak indulnak, hogy ajándékokat vásároljanak szeretteiknek. Egyre többen választják azonban az otthonról is intézhető internetes vásárlást, ez azonban számos előnye mellett veszélyeket is rejthet magában. Hogy az online térben is biztonságos maradjon az ünnepi vásárlás, érdemes megfogadni a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók).

A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkre. Érdemes olyan webáruházat választani, ahol feltüntetik a visszavásárlási garanciát, így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek.

Magyarországon a webshopon keresztül vásárlók körében legelterjedtebb az utánvétes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni. Bankkártya használata estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyánk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a pénzintézet központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

Emellett óvakodni kell az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat megbízhatatlannak kell tekinteni. A személyes adatok megadásánál is óvatosan kell eljárni: a bankkártyával kapcsolatos kérdésekre csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!

Az internetes csalások elkerülése érdekében óvakodni kell az olyan internetes eladóktól, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a portékájukat, esetleg nem valódi lakcímmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha senki ne utaljon előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!