Karácsony

2022.12.22. 17:13

Felrobbanhat a műfenyő, és más veszélyek is leselkednek rád karácsony idején

A szeretet ünnepének közeledtével sokan már feldíszitették karácsonyfájukat, ám ha nem figyelünk oda kellőképpen, hamar meglehet a baj - hívja fel rá a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Bera Tamás, a Klímapolitikai Intézet kutatója a Mokka reggeli műsorában elárulta, hogy egy műfenyő akár fel is robbanhat.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Shutterstock

Az ünnepek közeledtével jó páran már egy ideje gyönyörködnek az otthonuk díszeként felállított karácsonyfában, ám sokaknak nagy fejtörést okoz az, hogy a három típus közül melyiket is válasszák: műanyag, vágott vagy a földlabdás. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk: megyénkben is sokan keresik a műfenyőket, amelyekből óriási a választék. Körképünkből kiderült, hogy egyre inkább a színben és formában változatos darabokat kutatják a vevők. Ám, ha nem figyelünk kellőképpen oda, – válasszuk bármelyik fajtát is– akkor hamar meglehet a baj.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már többször figyelmeztetett arra, hogy érdemes odafigyelni, mivel minden évben előfordulnak tűzesetek, amelyek kiindulópontja a karácsonyfa, a zárlatos égősorok, az adventi koszorú, mécses, hangulatgyertya, illatmécses, párologtató, illetve az ünnepi sütés-főzés.

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy tűzvédelmi szempontból lehetőleg kerüljük a fenyőfákra helyezett gyertyák meggyújtását, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Ajánlott alufólia tálcák készítése a fenyőfára helyezett gyertyák alá, így egyszerre lehet megakadályozni a viasz lecsöppenését és a gyertya eldőlését. Nagyon fontos, hogy a gyertyákat stabilan rögzítsék. Meggyújtásuk előtt mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben megfelelő oltóeszköz például: porral oltó készülék, kancsó víz. 

A szóvivő hozzátette, hogy a fa és a tűlevelek száradása, valamint a gyanta tartalom miatt, az idő előrehaladtával egyre tűzveszélyesebbé válik a lakótérben elhelyezett fenyőfa. Mint mondta, a helyiség elhagyása előtt a gyertyákat mindig oltsuk el. 

A katasztrófavédelemtől továbbá azt is megtudtuk, hogy advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor országos szinten. Ennek apropójából a lánglovagok idén is készítettek egy videót, amelyből kiderül, hogy egy lángra kapott fa milyen hatalmas károkat tud okozni pillanatok alatt. 

De mi a helyzet a műfenyők terén? – Bera Tamás, a Klímapolitikai Intézet kutatója a Mokka december 20-i adásában – egyebek mellett – ezt is elárulta. Szerinte a felsorolt fajtákból az utóbbi kettő közül érdemes kiválasztani a leginkább hozzánk passzolót, hiszen a műanyagnak rengeteg hátránya lehet a környezetre nézve. A széndioxid kibocsátás tekintetében tehát a nagy mennyiségű fakivágás ellenére a szakember szerint jóval kevesebb kárt okozunk a környezetnek, ha kivágott, avagy földlabdás karácsonyfát választunk magunknak.

Ha mégis megtörtént a baj
Ha mégis lángra kap a fa, igyekezzünk megőrizni hidegvérünket és tárcsázzuk a 112-es központi segélyhívó számot. Időben beavatkozva megóvhatjuk otthonunkat a további anyagi károktól. Ahogy korábban is írtuk: az oltást megelőzően válasszuk le a fán működtetett fényfüzért az áramhálózatról, majd terítsünk pokrócot a fára, ezzel megvonva a lángok levegő utánpótlását. Fontos, hogy ne nyissunk ablakot, hiszen a friss levegő ilyenkor ellenünk dolgozik. Nagyobb kiterjedésű tűz és intenzív füstképződés esetén fontos, hogy azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót. Amennyiben pedig társasházban lakunk a tűzről azonnal értesítsük a szomszédokat is.

A szakértő a reggeli műsorban kiemelte, hogy a fém szerkezettel rendelkező karácsonyfák esetében a megsemmisítés egy jóval körülményesebb és veszélyesebb folyamat, hiszen ha esetleg elégetnénk a már elhasznált műfenyőt, olyan gázok szabadulnak fel, amelyek robbanáshoz is vezethetnek, így mindenképpen érdemes óvatosnak lenni  – számolt be róla a Tények. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!