Fiktív számlákkal

2022.11.08. 13:22

Rallyautók matricáival csalt el 135 millió forintnyi áfát egy komáromi cég

Reklámtevékenységről szóló fiktív számlákkal csalt. A férfi ellen most vádat emeltek vádat. Két társa sem úszta meg.

G. D. V.

Forrás: Shutterstock

Csaknem 135 millió forint értékű költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy férfi ellen a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. A vád szerint a férfi további két társa segítségével 2016-ban és 2017-ben mintegy 135 millió forint ÁFA-t nem fizettet meg – tudtuk meg Borbély Veronikától, a főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől.

A vádirati szerint egy komáromi gazdasági társaság rally versenyautókon helyezett el hirdetéseket, amelyből többszáz millió forint bevétele, és így magas áfafizetési kötelezettsége keletkezett. Azért, hogy a magas összegű áfát a magyar államnak ne kelljen megfizetni, a gazdasági társaság ügyvezetője hat alvállalkozótól szerzett be fiktív költségszámlákat. Az elkövető a valótlan tartalmú számlák áfatartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével összesen 135 millió forinttal károsította meg a magyar állam költségvetését.

A főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg a férfit. A főügyészség vádat emelt további három férfi ellen, akik közül kettő adta át a fiktív számlák egy részét, egy vádlott pedig névleg vállalta el az egyik alvállalkozó gazdasági társaság ügyvezetését.

A főügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a vagyoni hátrányt okozó férfival és az egyik fiktív számlákat kiállító férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki, valamint tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól. A másik fiktív számlát kiállító férfival szemben pénzbüntetés kiszabására és a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól történő eltiltásra tett indítványt, a stróman ügyvezetővel szemben pedig próbára bocsátást indítványozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!