Támogatás

2022.10.07. 13:40

Hat megyei ÖTE kapott utánfutót a katasztrófavédelemtől (képek)

Megyénkben a tokodi, sárisápi, süttői, komáromi, banai és császári önkéntesek kaptak 1-1 utánfutót, amelyek a megye települési és járási mentőcsoportjaiban teljesítenek majd szolgálatot.

Sz. D. K.

Forrás: KEM Katasztrófavédelem

Fotós: Szőke Péter - BM OKF

Országos szinten összesen százhúsz, személygépjárművel vontatható utánfutót vehettek át nemrégiben a járási és települési mentőszervezetek a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. A több mint bruttó 62 millió forintos beszerzés az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése című projekt keretében valósult meg.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, az új terepjáró, személy- és teherszállításra alkalmas gépjárművek, utánfutók beszerzése kiemelten fontos célja a projektnek, hiszen ezekkel az eszközökkel nehéz terepviszonyok között is biztosítható a mentőegységek gyors kiérkezése, a speciális mentőeszközök, berendezések mozgatása, mindezzel csökkenthető a károk mértéke, és miután a beavatkozó szervezetek rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, a földrajzilag legkedvezőbb elhelyezkedésűt lehet szükség esetén riasztani.

Folyamatos a támogatás - Az 1 milliárd 500 millió forint támogatást nyújtó európai uniós projekt keretében az elmúlt években quadokat, áramfejlesztőket, szivattyúkat, valamint általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehettek az önkéntesek, a speciális eszközök, berendezések megismerését, használatát pedig képzésekkel támogatta a katasztrófavédelem. Mindez lehetővé teszi, hogy az önkéntes csapatok modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. 

Az önkéntes mentőszervezetek eszköztárának fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme a cél. Több mint tíz éve kezdték meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését, ami nagyban erősíti a lakosság biztonságát, önvédelmi képességét. A mentőszervezetek szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen csak a tavalyi évben csaknem 2400 esetben avatkoztak be és végeztek speciális mentéseket, emellett a gyors reagálás és a jó helyismeret is fontos előnyük. 

Az önkéntesen szerveződő mentőcsoportok különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel különböző káresemények felszámolásában támogatják a hivatásos erők munkáját, egyebek mellett rendkívüli időjárási események, például viharok vagy árvíz idején, de munkájukkal műszaki mentések, vagy akár szabadtéri tűzesetek során is támogatják a hivatásos egységeket.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában