Rendőrségi felhívás

2022.08.05. 07:44

Motorosok, autósok, figyelem! Megyénk útjain is figyeljetek, hogy közlekedtek!

A motor a szabadság, a sebesség, de a veszély is egyben, hiszen szemben a gépkocsi karosszériájával, csak a ruházat és a fejvédő sisak védi az embert. Motorosként tehát fokozottan fontos a közlekedési szabályok betartása és az odafigyelés.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A motorral közlekedőkre- kevés kivétellel- ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az autóvezetőkre. Egyes közlekedési szituációkban – elsősorban lakott területen belül – motorral könnyebbnek, gyorsabbnak tűnik az utazás, de a jármű mozgékonyságából adódó helyzetek sokszor balesetveszélyt idézhetnek elő.

A közúti közlekedés szabályairól szóló ide vonatkozó együttes rendeletet minden városi közlekedésben résztvevőnek – autósnak és motorosnak egyaránt - fontos ismerni és helyesen alkalmazni. Az említett bekezdés értelmében ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha

  • az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
  • az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.

A jogszabályban foglaltak szerint tehát mindkét közlekedő csoport köteles az elvárható legnagyobb odafigyeléssel részt venni a fenti közlekedési szituációban. A lakott területen kívül motorral közlekedők figyelmét a magabiztos úttartás fontosságára hívjuk fel. Számos – sokszor súlyos, halálos - motoros baleset okaként merült fel az útelhagyás. Egy kátyú, az úttestre került tárgy is elegendő ahhoz, hogy a rutintalan gépjárművezetőt megzavarja és letérjen az úttestről, írja a police.hu.  

Arra kérjük a motorral közlekedőket, hogy a jármű sebességét minden esetben az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg, ne vállaljanak felesleges kockázatot. Mindig a megfelelő védőruházatban motorozzanak és viseljenek bukósisakot, ami egy esetleges baleset bekövetkezésekor akár az életüket is megmentheti. A motorkerékpárral közlekedőket továbbra is fokozott óvatosságra intjük a balesetek megelőzése érdekében. Balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában