Tüzek

2022.07.30. 07:00

Perzselő lángok: már 348 hektárnyi terület égett le idén a megyében

Európa szerte rendkívüli aszály pusztít, melynek hatására hazánkban, sőt megyénkben is megemelkedett a szabadtéren keletkező - nem egyszer több mint tíz hektáron pusztító - tűzesetek száma – tudtuk meg Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagytól. Hozzátette: megelőzés szempontjából fontos, hogy komolyan vegyük a tűzgyújtási tilalmat.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Nemcsak a kertjeinkben, de az erdőkben és a szántóföldeken is érezni a csapadék hiányát, a növényeket megviseli a kánikula és az aszály. Ezek hatására jelentősen nőtt a szabadtéri tüzek kialakulásának esélye is.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint tavaly megyénkben 342 alkalommal keletkezett olyan szabadtéri tűz, amely tűzoltói beavatkozást igényelt. Bár még csak mintegy hét hónap telt el az évből, ez a szám idén már 353-nál jár és 348 hektárnyi terület égett le megyeszerte.

– Sajnos az ilyen tűzesetek kialakulásánál is az emberi mulasztás, illetve a szándékosság a listavezető, mint kiváltó ok – mondta el Varga Mihály Sebestyén, aki azt is megjegyezte: hogy az állampolgárok felelőssége felértékelődik az olyan tartósan fokozott tűzveszéllyel járó időjárási helyzetben, amikor a vegetáció szárazsága, a tartós forróság a tűz kialakulását és terjedését is elősegíti.

Ilyenkor egy eldobott, még parázsló cigarettacsikk, vagy egy szabadban „felejtett” üveg, PET palack a nap sugarait gyűjtőlencseként egy pontba koncentrálva könnyen eredményezhet lánggal égést és növényzet alacsony nedvességtartalma miatt pillanatokon belül nagy kiterjedésű tűzzé fejlődhet.

Mint arról beszámoltunk, múlt szombaton Sárisáp külterületén csaknem negyvenöt hektáron pusztított szabadtéri tűz, a lángok elérték Csolnok XII-es aknát is. Az oltásban összesen több, mint harminc hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt, akiknek közel négy óra munka után sikerült körülhatárolni, majd eloltani a lángokat. A lakosok mindkét helyszínen kivették a részüket a feladatokból, Csolnokon a polgárőrök is nagy küzdelmet folytattak a lángokkal szemben.

– Egy ekkora kiterjedésű tűz oltása hatalmas feladat, amely komolyan igénybe veszi a beavatkozó erőket, arról nem is beszélve, hogy – mint ebben az esetben is – az emberek biztonságáért, az anyagi javak védelméért is zajlik a harc ilyenkor. Ezzel ellentétben a tüzek megelőzése a szabályok, ajánlások betartásával, sokkal kisebb erőbefektetést igényel és közben a természeti környezetet is óvjuk – tette hozzá.

Égetés helyett javasolt a komposztálás - A hasonló esetek elkerülése érdekében fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a tűzgyújtási tilalmat: ebben az időszakban az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres környezetében még kijelölt tűzrakó helyen sem lehet tüzet rakni. Ha a kertünkben sütögetünk, bográcsozunk, már a tűz meggyújtásakor oda kell készíteni az oltáshoz szánt vizet és ne hagyjuk felügyelet nélkül a helyszínt. A száraz növényi hulladékok égetése sok településen tiltott, ahol engedik, ott is érdemes elgondolkodni a komposztáláson. A tűzoltó főhadnagy szerint ezzel az elszabaduló kerti tűz kockázatát kiküszöböljük, a levegő szállópor koncentrációját is csökkenthetjük és végül a kertünk földjének termőképességét is javíthatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában