Csalás, pénzmosás

2022.07.21. 07:40

Letartóztatás: több mint 400 millió forintot csalt el egy tatai család és bűntársuk

Külföldről beszerzett gumiabroncsokból bonyolították az illegális üzletet.

Kemma.hu

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt indult büntető ügyben indítványozta a letartóztatása meghosszabbítását annak a férfinak és a nőnek, valamint egy bűntársuknak, akik 2018 és 2019 években két gazdasági társaság felhasználásával többszáz millió forint összegű ÁFA-t nem fizettek meg az államnak, adta hírül a Komárom-Esztergom-Megyei Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a családfő 2018. évtől egy általa létrehozott bűnszervezetben, élettársa és két lánya, valamint további egy bűntársuk közreműködésével létrehozott egy olyan számlázási láncolatot, melynek segítségével a kínai importból származó gumiabroncsokat szlovák és cseh gazdasági társaságok részére történt szabadforgalomba bocsátását követően a csalók által létrehozott, időszakosan változtatott magyar társaságokon, első belföldi vevőkön, mint „bukó” cégeken keresztül futtatták át. A fenti módon Magyarországra érkező gumiabroncsokat valójában a családfő tényleges irányítása alatt álló tatai és budapesti székhelyű cég közvetlenül szerezte be és értékesítette tovább magyarországi nagykereskedéseknek és magánszemélyeknek.

Ezen túlmenően az elkövetők a bűnös vagyon eredetének leplezése végett a pénzből nagy értékű ingatlan tulajdonrészeket, értékpapírokat vásároltak. A csalók ezzel a cselekményükkel összesen 409 millió 971 ezer forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének. 

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Veszprém Megyei Vizsgálati Osztályának pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint többszázmillió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet öt tagját.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája 2022. március 24-én egy hónap időtartamra elrendelte a négyfős család tagjainak, továbbá egy bűntársuknak a letartóztatását. A főügyészség indítványozta a négyfős család férfi és nő tagja, továbbá egy bűntársuk letartóztatásának további kettő hónappal történő meghosszabbítását tekintettel arra, hogy velük szemben továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a veszélye. A főügyészség indítványáról a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája az ügyiratok alapján fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában