Családi üzlet

2022.07.22. 20:26

Négyszázmilliós abroncsbiznisz Tatán: letartóztatták a bűnbandát

Kínai abroncsok, szlovák és cseh cégek, bukó magyar társaságok is szerepeltek abban a több, mint négyszázmilliós áfacsalásban és pénzmosási ügyben, ahol az elkövetők letartóztatását most hosszabbították meg szökés, elrejtőzés, bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Mint megírtuk, költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt indult eljárás egy banda ellen, akiknek most indítványozta letartóztatásuk meghosszabbítását a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.  Az ügy szereplői 2018 és 2019 években két gazdasági társaság felhasználásával többszáz millió forint összegű ÁFÁ-t nem fizettek meg a magyar államnak.

A megalapozott gyanú szerint a családfő 2018-ban létrehozott egy bűnszervezetet, amelyben élettársa és két lánya, valamint további egy bűntársuk közreműködött. Kitaláltak egy számlázási láncolatot. Kínai importból származó gumiabroncsokat szlovák és cseh gazdasági társaságok részére hozták szabadforgalomba. Majd ezt követően időszakosan változtatott magyar társaságokon, első belföldi vevőkön, mint „bukó” cégeken keresztül futtatták át az árut. A fenti módon Magyarországra érkező gumiabroncsokat valójában a családfő tényleges irányítása alatt álló tatai és budapesti székhelyű gazdasági társaság közvetlenül szerezte be és értékesítette tovább magyarországi nagykereskedéseknek és magánszemélyeknek. Az elkövetők aztán a bűnös vagyon eredetének leplezése végett a pénzből nagy értékű ingatlan tulajdonrészeket, értékpapírokat vásároltak. A vádlottak ezzel a cselekményükkel összesen 409 millió 971 ezer forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Veszprém Megyei Vizsgálati Osztályának pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint többszázmillió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet öt tagját.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája 2022. március 24-én egy hónapra elrendelte a négyfős család tagjainak, továbbá egy bűntársuknak a letartóztatását. A főügyészség indítványozta a négyfős család férfi és nő tagja, továbbá egy bűntársuk letartóztatásának további kettő hónappal történő meghosszabbítását tekintettel arra, hogy velük szemben továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a veszélye. A főügyészség indítványának a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája helyt adott és a gyanúsítottak letartóztatását szeptember 27-éig meghosszabbította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!