Csalás

2022.06.23. 17:57

Óriási átverés: milliókat akasztott le a férfi a nyergesi telek révén, amely nem is az övé volt

Több embert is pofátlanul vert át a nyergesi férfi, míg végül lebukott.

Kemma.hu

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyekben vádiratot nyújtott az Esztergomi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki az általa használt telek tulajdonosaként fellépve árult horgásztelkeket, ezzel több személyt tévedésbe ejtve, a sértetteknek többmilliós kárt okozott.

A vádirat szerint a nyergesújfalui horgásztelek használója 2017 őszén megengedte egy férfinak, hogy a kerten álló hétvégi házban lakjon, akinek azonban a telek és az épület felett semmilyen rendelkezési joga nem volt.

A sértett, aki a nyergesújfalui tavak környékén telket szeretett volna vásárolni, ismerősökön keresztül került kapcsolatba a telken lakó férfival, aki 2019. május 25-én meg is mutatta a területet, azt állítva, hogy ő a kert tulajdonosa, és megállapodtak abban, hogy 2 millió 500 ezer forintért eladja. A sértett a helyszínen 600 ezer forintot adott át a férfinak,  amelyről átvételi elismervényt készítettek. A csaló, azért, hogy a kert feletti rendelkezési jogával kapcsolatban továbbra is tévedésben tartsa sértettet, 2019. június 5-én internetes alkalmazáson keresztül „Kerthasználati bérleti jogviszony átadása” elnevezésű, hamis és valótlan tartalmú okiratot küldött át a becsapott félnek.

A tévedésben lévő sértett és a csaló megállapodtak abban, hogy a vételár fennmaradó része 2019 augusztusában kerül kifizetésre, azonban a férfi ezek után több alkalommal is kért pénzt sértettől, aki 2019. június 2-án 800 eurót küldött egy ismerősén keresztül a férfinak.  

A csalással vádolt férfi ezt követően a telken lévő szivattyú megjavításának ürügyén további 200 ezer forintot követelt, azt állítva, hogy a foglalóba beszámítja az összeget, így 2019. június 11-án a sértett az összeget átutalta a vádlott bankszámlájára. 
A károsult fél a kert vételár részeként 2019. június 28-án újabb 55 ezer forintot adott át  vádlottnak, majd 2019. július 8-án a férfi feleségével 300 eurót küldött neki, később pedig újabb 30 ezer forintot utalt át számlájára, szintén a vételár részként.

Az elkövető 2019. augusztus 10-én a telek után szintén érdeklődő másik házaspárnak  is megmutatta a kertet, és azt állította, hogy több érdeklődő is van a telekre. A csaló megegyezett a párral abban, hogy a kerten álló épületet eladja, valamint a bérleti jogviszonyát átadja nekik 1 millió 800 ezer forint értékben. 
A vádlott azért, hogy a kert feletti rendelkezési jogával kapcsolatban megtévessze a házaspárt ezúttal is a „Kerthasználati bérleti jogviszony átadása” elnevezésű, hamis és valótlan tartalmú okiratot használt. A tévedésben lévő sértettek ezen a napon 100 ezer forintot adtak át foglalóként a vádlottnak.

A kert jogos használója 2019. augusztus 11-én a férfit távozásra szólította fel, a vádlott holmiját a nyaralóból kirakta, és közölte vele, hogy oda nem mehet vissza. A csaló azonban ennek ellenére tovább folytatta a sértettekkel megkezdett ügyletet, továbbra is az ingatlan bérlőjeként fellépve, a sértetteket továbbra is tévedésben tartva, akiktől 2019. augusztus 12-én Dorogon 1 millió 400 ezer forint vételárrészt vett át. Ezután az elkövető a sértettektől két részletben  további 300 ezer forintot csalt ki.

A vádiratban az ügyészség börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra tett indítványt. Az ügyben az Esztergomi Járásbíróság  június 28-ra tűzött ki tárgyalást, tudtuk meg dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!