Kihagyhatatlan ajánlat

2022.05.06. 20:43

Majd' félmilliárdos csalás: 68 embert, köztük megyeieket is bepalizott a befektetéssel

Egy brókercég megbízottjaként az ügyfeleknek magas hozamot ígért. De be se fektette a pénzüket. Kisbéri és komáromi károsultja is van a ténykedésének.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki 68 sértettnek okozott kárt azzal, hogy pénzük kedvező befektetését ígérte, ám erre sem szándéka, sem lehetősége nem volt – tájékoztatott dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádirat szerint a férfi független biztosításközvetítőként megbízotti jogviszonnyal rendelkezett egy brókercégnél, illetve 2010. szeptember 3-tól 2018. július 10-ig egy kft. ügyvezetőjeként állt a brókercéggel szerződéses jogviszonyban. Az elkövető az ügyfeleknek olajba, illetve devizakereskedésbe való befektetések révén magas hozamot ígért, meggyőzve a sértetteket, hogy a pénzüket átadják neki azért, hogy az általa ajánlott kedvező hozamú ügyletekbe fektesse be, majd a szerződés lejártakor a pénzt a hozammal együtt fizesse vissza nekik.

A férfi az első pénzátvételt követően a sértettek többségét sikeresen meggyőzte arról, hogy a befektetett tőkét és annak hozamát ne kérje vissza, hanem azt újra fektesse be. Az elkövető a sértettektől átvett pénzt azonban nem fektette be, sőt: a befektetésekre módja sem volt, az eleve nem állt szándékában. A vádlott a sértettektől átvett pénzt a saját céljaira fordította, illetve az újabb sértettek befizetéseiből teljesített visszafizetést a korábbi ügyletek sértettjeinek.

Amikor a sértettek a pénzük, illetve a hozam kifizetését kérték, a férfi valótlan indokokra hivatkozva halogatta a kifizetést, több sértettnek azt állította, hogy külföldi tárgyalás miatt nem tud intézkedni, az európai uniós szabályok nehezítik a kifizetést, illetve a pénzmosással, és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásával kapcsolatos szabályokra hivatkozott.

A csaló férfi a 68 sértett közül egy kisbéri férfinak 35 millió 760 ezer forint, egy másik kisbéri férfinak 39 millió forint, egy budapesti férfinak 36 millió forint, egy komáromi férfinak pedig 15 millió forint kárt okozott. A 67 sértettnek okozott kár összesen 485 millió 972 ezer 847 forint.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfit börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra, pénzbüntetésre, és 186 millió 783 ezer 57 forint összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint kötelezze arra, hogy a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek kárát térítse meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!