Verseny

2022.04.30. 07:27

Műszaki mentésből jeles: a tatabányai tűzoltók bizonyították, mire képesek (Fotók)

Az országos műszaki mentőversenyen a 19 megye lánglovagjai mérték össze tudásukat. Megyénket képviselő tatabányai hivatásos tűzoltók a második helyet szerezték meg.

Kemma.hu

Forrás: BM OKF

Fotó: Szőke Péter

A megyei katasztrófavédelem honlapján számolt be arról, hogy április 28-án Esztergomban rendezték meg a harmadik országos műszaki mentőversenyt, amelyen a megyei fordulók legjobbjai mérték össze tudásukat. A megmérettetésen végül a megyénket képviselő tatabányai hivatásos tűzoltók a dobogó második fokára állhattak fel.

Mindent figyeltek a bírók

Mint írják, sorsoláson dőlt el, hogy melyik csapat milyen közlekedési baleseti helyzettel találja szembe magát. A viadalon a bírók sok egyéb mellett figyelték azt, hogy az egységek hogyan használják, kezelik a műszaki mentő felszereléseket, hogyan kivitelezik a vágó, feszítő műveleteket, milyen a csapatmunkájuk. A versenybírók figyelme kiterjedt a felderítés mikéntjére, a beavatkozáshoz választott taktikára, arra, hogyan választották ki a versenyzők a mentési utat és a behatolási pontokat.

Hozzáteszik, hogy mivel a feladat része volt a sérültek ellátása is, ezért pontozták azt is, hogy hogyan látták el a sérültet, felismerték-e, és ha igen, helyesen ismerték-e fel a sérüléseket. Mindezek mellett az is beleszámított az eredménybe, hogy milyen volt a csapaton belüli, illetve a sérülttel való kommunikáció. Természetesen közben ketyegett a stopper, az egy irányítóból, egy medic képzettséggel rendelkező tűzoltóból és négy beavatkozóból álló csapatoknak húsz percük volt a feladat végrehajtására. 

A díjátadón Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet, amelyben a tűzoltók mindennapos, áldozatos munkáját méltatta. A versenycsapatoknak járó díjakat Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese adta át, míg Erős Gábortól, Steindl Balázstól, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnökétől és Dr. Kancz Csaba kormánymegbízottól, a Megyei Védelmi Bizottság elnökétől különdíjakat vehettek át a dobogón végzett csapatok.

Elsősegélynyújtásban is a legjobbak között

A versenyt végül a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte. A második helyet a házigazda Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata szerezte meg, míg a verseny harmadik helyezettje a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett. A legjobb kárhelyszíni elsősegélynyújtó kategóriában megyénk lánglovagja a harmadik helyen végeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!