Költségvetési csalás

2022.04.26. 14:15

Luxuslakások, autók a NAV kezében: másfél milliárdot mosott át a komárom-esztergomi család

Meghosszabbították a bűnszervezet öt tagja letartóztatását, akik határon átívelő bűnszervezetet működtetek, ezzel nagy kárt okozva a költségvetésnek.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komárom-Esztergom megyei család a valós gumiabroncs-kereskedő társaságok alá külföldi és magyar cégekből álló fiktív céghálót épített. A Kínából importált gumiabroncsokat ezeken a szlovák, cseh és magyar társaságokon futtatták át, hogy elkerüljék az adófizetést, részletezte az ügyet Tóth Gergő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense.

A Kínából érkező áru jellemzően Szlovákiában és Csehországban került szabad forgalomba, majd időszakosan váltogatott, hazai, úgy nevezett eltűnő kereskedőkön keresztül jutott el a tényleges értékesítőkhöz. Ezen gazdasági társaságokra közösségi értékesítést jelentettek le. A közösségi értékesítésben érintett magyar eltűnő értékesítő társaságok jellemzően nullás, vagy tényleges adófizetési kötelezettséget nem tartalmazó általános forgalmi adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz.

A „missing trader” társaságokat a céghálózatban kizárólag arra használták, hogy fenntartsák annak látszatát, hogy ezen cégek az első magyarországi közösségi beszerzést végző társaságok. Idővel ezen társaságokat - annak érdekében, hogy az adóhatóság által elérhetetlenné váljanak - moldáv, litván, szlovák illetékességű ügyvezetőknek adták át.

Amellett, hogy ezzel a módszerrel több mint 400 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, versenyelőnyt is szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben. A többszintű céghálózat busás hasznot termelt. A bűnszervezet tagjainak több nagy értékű ingatlanja volt, köztük egy félmilliárdot érő nyaralóval a spanyol fennhatóság alá tartozó Baleár-szigeteken. Az okozott kár és a várható bírság biztosítására a NAV nyomozói bankszámlákat, ingatlanokat, gépjárműveket zároltak másfél milliárd forint értékben.

A NAV határokon is átnyúló akcióban számolta fel a bűnszervezetet. A nyomozók IT-szakemberek és járőrök támogatásával tartottak kutatásokat és lefoglalásokat itthon, és külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Spanyolországban is zajlottak kutatások. A nyomozók 7 gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül 5 főt őrizetbe is vettek. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt nyomoz.

A Tatabányai Járásbíróság a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt még március 24-én elrendelte a bűnszervezet öt tagja,  3 nő és 2 férfi letartóztatását. Ezt azóta meghosszabbították, július 24-ig, tudtuk meg dr. Szabó Ferenctől, a Tatabányai Törvényszék sajtószóvivőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!