Visszavonásig érvényes

2022.03.10. 15:26

Több településen lőttek a hétvégi zöldhulladék-égetésnek: tűzgyújtási tilalom van

Csak ott szabad elégetni még a kerten belül összegyűlt száraz növényt is, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Tarlót égetni sehol sem szabad.

Kemma.hu

Március 10-től visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. A tűzoltókat idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem 7 ezer hektár. A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg. A napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le. Komárom-Esztergom megyében is napi szinten vonulnak szabadtéri tüzekhez a tűzoltók.

A legtöbb ilyen tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, úgy, hogy erre egyébként nincs is mindenhol lehetőség: csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol pedig sem szabad.

Fontos, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol pedig engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben végezzük el ezt a munkát, és mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu vagy az erdotuz.hu oldalon elhelyezett térképen lehet tájékozódni – tájékoztatott a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában