Lőfegyverrel való visszaélés

2022.03.17. 12:35

6 férfi +1 nő: egy süttői présházból puskákat, egy esztergomi boltból parfümöt loptak

Szerszámokat, trófeát, számszeríjat, puskákat, lőszereket, távcsöveket, elemlámpát loptak a feltört süttői házból. Egyikük korábban egy esztergomi boltban már lecsapott.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A lopás bűntette, lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott hét vádlottal szemben, akik közül ketten egy süttői présházból loptak lőfegyvereket, szerszámokat – tájékoztatott dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Mint arról korábban írtunk,  a két férfi 2020. február 4-én éjjel betörte egy süttői présház ablakát, az ajtaját pedig befeszítette. A házból 646 ezer 846 forint értékben loptak el különféle szerszámokat, szarvas trófeát, számszeríjat, vadászpuskát, kispuskát, légpuskát, lőszereket, távcsöveket, elemlámpát.

Az egyik tolvaj a lopott tárgyak közül két lőfegyvernek minősülő kispuskát, valamint 433, illetve 50 darab lőszert 35-35 ezer forintért eladott két másik férfinak. Az egyik vevő az így megvett fegyvert és az 50 lőszert még aznap továbbértékesítette egy komáromi férfinak 14 ezer forintért.

A fegyvereket eladó férfi korábban az élettársával együtt elhatározta, hogy a jövedelmüket bűncselekmények elkövetéséből egészítik ki. A páros egy esztergomi üzletből 236 ezer 870 forint értékben parfümöket lopott úgy, hogy azokat a dobozokból kivették, az áruvédelmi eszközt eltávolították, a parfümöket a ruházatukban és táskájukban elrejtették. Az eset 2019. október 7-én történt a lopott holmit a férfi és a nő eladta, a bevételt pedig elköltötte.

Ugyanez a férfi 2020. február 19-én két másik férfival együtt egy süttői borospincéhez ment lopni. Ketten egy feszítővassal az ajtót befeszítették, közben azonban a riasztó megszólalt, megzavarva őket, ezért elmenekültek a tett helyszínéről. Az ügyészség a hat férfival és egy nővel szemben nyújtott be vádiratot.

Az esztergomi bíróság  március 16-án a nőt 1 év 8 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, a lőfegyvereket lopó és eladó férfit 3 év börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra, és 70 ezer forint vagyonelkobzásra, a présházba vele együtt betörő társát ugyancsak 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, az egyik lőfegyvert megvásárló férfit 2 év, végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, 200 ezer forint pénzbüntetésre és 140 ezer forint vagyonelkobzásra, a lőfegyvert megvásárló második férfit 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönre és 200 ezer forint pénzbüntetésre, a lőfegyvert megvásárló harmadik férfit 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönre, továbbá egy hatodik férfit lopás kísérlete miatt 160 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.Az ítélet még nem jogerős, ellene az I., a II., a IV. és VI. rendű vádlott fellebbezést jelenthet be – tudtuk meg Rácz Vandától, a Tatabányai Törvényszék helyettes sajtótitkárától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!