Illegális bevándorlás

2022.02.18. 10:52

Dráma a csempészfurgonban az M1-esen: fulladoztak a migránsok a raktérben (fotók)

A Tatabányai Járási Ügyészség indítványozta annak a holland és spanyol állampolgárságú férfiak letartóztatását, akik a 29 migránst összezsúfolva szállították a teherautó rakterében.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

Friss információk:
Dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta: a február 18-án tartott ülésen a Tatabányai Járásbíróság az elkövetőket meghallgatta, azt követően meghozott végzésében a két férfi letartóztatását egy-egy hónapra elrendelte.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a letartóztatást mindkét elkövető esetében a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése, illetve meghiúsulásának veszélye miatt rendelte el a bíróság. A végzést az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Erről írtunk korábban:

Február 14-é éjjel 29 afgán állampolgárságú személy két embercsempész segítségével illegálisan jutottak át a magyar-szerb határkerítésen. Az afgánok Magyarország területére jogellenesen, érvényes úti okmány, illetve beutazási és tartózkodási engedély nélkül érkeztek. 

A határnál várakoztak kísérőikkel, amikor az elkövetők február 15-én 12 óra körül a magyar oldalon, a határtól 100 méterre felvették a bérelt, holland honosságú teherautó rakterébe az afgánokat. A gyanúsítottak a migránsokat Ausztriába akarták szállítani.

 A raktérben egymáshoz préselődve utazott a 29 afgán, akik számára menet közben a friss levegő kezdett elfogyni, többen fulladozni kezdtek, melyet a raktér vezető fülke felőli oldalán hangos dörömböléssel több alkalommal jeleztek, azonban az elkövetők a jelzésükre nem reagáltak, nem álltak meg.

Alig fértek el a furgonban a bevándorlókForrás: police.hu

A tehergépkocsit február 15-én 15 óra 10 perckor az M1-es Hegyeshalom felé vezető oldalán, Tatabányánál kapták el a kocsit a a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei. A járőrök az embercsempészeket elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészekkel szemben a nyomozók büntetőeljárást indítottak.

A Tatabányai Járásbíróság az ügyészség indítványának tárgyában február 18-án ülést tart,  amelyen az elkövetőket meghallgatja, azt követően hozza meg végzését, részletezte dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában