Lebuktak

2022.01.28. 08:44

Pénzmosásért felelhetnek: 3,6 milliót csaltak ki egy laza számlanyitással Esztergomban

A férfi ismeretlen helyen tartózkodik, a bíróság a távollétében hozott ítéletet. A nő védője fellebbezést jelentett be.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján pénzmosás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt indult ügy egy férfi és egy nő ellen, akik számlanyitással és bankszámlaszám-cserével 11 ezer 897 eurót, azaz 3 millió 646 ezer 706 forintot csaltak ki egy cseh cégtől – tudtuk meg dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

A NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda feljelentése alapján indult ügyben a benyújtott vádirat szerint a férfi egy hamisított szlovák személyi igazolvánnyal, magát az igazolványban feltüntetett személynek kiadva 2018. április 12-én bankszámlaszerződést kötött egy esztergomi bankfiókban. Ismeretlen személy 2018. május 2-át megelőzően egy cseh gazdasági társaságot megtévesztett, azt állította valótlanul, hogy az általa képviselt olasz cég bankszámlaszáma megváltozott. Az ismeretlen személy e-mail üzenetben az esztergomi bankfiókban nyitott bankszámlaszámot adta meg a cseh cégnek, és azt kérte, hogy egy meghatározott áruszállítás ellenértékét az általa megjelölt új számlaszámra utalják.

A cseh cég  2018. május 2-án 11 ezer 897 eurót, azaz 3 millió 646 ezer 706 forintot el is utalt egy brókercégen keresztül az esztergomi bankszámlaszámra abban a téves feltevésben, hogy az az olasz cég bankszámlája. Ezt követően a vádlott férfi az esztergomi bankszámlához tartozó bankkártyát átadta bűntársának, a nőnek, aki 2018. május 2-án és 3-án több részletben, összesen 1 millió forintot vett fel a számláról ATM-en keresztül Esztergomban.

A bankszámlára utalt és készpénzben fel nem vett további összeget a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság lefoglalta. Az Esztergomi Járásbíróság a férfit 1 év 10 hónap - 3 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre, a nőt 8 hónap – 2 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre, 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 1 millió forint vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A férfi vádlott ismeretlen helyen tartózkodik, a bíróság a távollétében hozott ítéletet. A nő védője fellebbezést jelentett be az ítélettel szemben, így az nem jogerős – tájékoztatott Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában