Ítélet

2022.01.28. 11:23

Hét kutyát kínzott a jeges szomódi pokolban, felfüggesztettet kapott a férfi

Eldőlt annak a férfinek a sorsa, aki hét kutyával bánt rosszul Szomódon. Az ebeket állatvédők mentették ki a telekről annak idején.

Kemma.hu

Forrás: Tatai Civil Állatvédők

Az állatkínzás bűntette és vétsége miatt indult ügyben a Tatai Járási Ügyészség vádirata alapján eljárva a Tatai Járásbíróság 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki azzal a férfival szemben, aki hét kutyát tartott, róluk azonban nem gondoskodott megfelelően, a tartási körülmények az állatok pusztulását is okozhatták volna. A büntetővégzés jogerős.  A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint három rendbeli állatkínzás vétsége és négy rendbeli állatkínzás bűntette miatt született az ítélet. 

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyész a Kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy a vádirat szerint a férfi egy szomódi présház udvarán 2021 februárja előtt több hónapon keresztül tartott hét kutyát elhanyagolt állapotban, szűk élettérbe bezárva, törmelékek, sérülést okozó tárgyak környezetében. A kutyaólak nem védték az állatokat az időjárástól sem, esélyük sem volt elbújni a hideg, a szél, az eső elől. Emellett sem elegendő élelmet, sem vizet nem kaptak, ahogy védőoltásokat sem, és a parazitákkal szembe is védtelenek voltak. 

− A férfi magatartása mind a hét eb vonatkozásában alkalmas volt maradandó egészségkárosodás vagy pusztulás okozására, ezen felül négy kutyának különös szenvedést is okozott − tette hozzá a főügyész.  A férfi ellen decemberben emeltek vádat. 

Annak idején a a Tatai Civil Állatvédők mentették meg Szomódon a kutyákat:

  • az egyik lánca 50 centiméteresre volt már feltekeredve. Ólja volt ugyan, de az alja csak föld, és a lánca már egyébként se ért el odáig
  • egy közepes testű keverék egy egy méterszer fél méteres, talán régi füstölőben a jeges földön, saját ürülékében feküdt. Se élelme, se vize nem volt.
  • egy apró, nagyon rossz állapotú pici keverék a hátsó lábait alig tudta használni
  • három kutya pedig egy oldalt nyitott, úgynevezett dorogi rácsból tákolt alkalmatosságban volt. A sovány ebek egyike fojtó nyakörvvel és pórázzal a rács oldalához volt kötve. A 20 centis póráz miatt se lefeküdni, se felállni nem tudott.
  • Aztán egy hetediket is: egy sötét, ablaktalan, jeges garázsszerűségben egy kistestű, rettegő kutyát, aki a fényre összehúzta magát. Élelme, vize neki sem volt.

Cikkünkben helyszíni fotókat is talál az embertelen szomódi körülményekről:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!