Helyi kék hírek

2021.12.20. 11:07

Tatabányán oldották meg a bűnügyet: lekapcsolták a horgászok országjáró rémeit

A Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége és a megyei rendőr-főkapitányság vezetősége a napokban Komáromban, a Csillag erőd előadótermében értékelte a 2021-es év eredményeit, illetve a közös együttműködés lehetséges fejlesztéséről egyeztették a lehetőségeket.

Kemma.hu

Forrás: KEMHESZ

Farkas Gábor dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány elmondta, a horgászokkal való együttműködésben a rendőrség kiemelten épít az állomány azon tagjaira, akik társadalmi halőrként is tevékenykednek és belülről ismerik a horgásztársadalmat, ilyen különleges elhivatottságú személyek minden városi kapitányságon megtalálhatók. A rendőr-főkapitány hozzátette, a KEMHESZ számára átadják a városi kapitányságok szolgálatparancsnokainak telefonszámát, ezzel is gyorsítva az intézkedéseket. A rendőrség a járőrök útirányterveiben az információk átadása után figyelembe veszik a haltelepítések helyszíneit.

A megbeszélésen szó esett egy Tatabányán sikeresen felgöngyölített bűnügyről, mely során a nyomozás szálai Kunszentmiklósig vezettek. Az elkövetők járták az országot, összesen 56 személytől tulajdonítottak el értékes horgászfelszereléseket. A rendőrség vezetői kiemelték, amennyiben valaki sértetté válik, érdemes feljelentést tenni. Ha nem jut a hatóság tudomására az eset, nem is lesz esély arra, hogy visszakapják az értékeiket.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, hogy az engedéllyel rendelkező horgászok közössége a megye legnagyobb civil szervezete, mintegy 20.000 aktív horgásszal és 58 egyesülettel. A járvány miatt felértékelődtek a szabadtéren végezhető tevékenységek, 2020-ban 800 feletti, 2021-ben 600 feletti horgászvizsga volt, mellyel megyénk országosan is előkelő helyet foglal el.

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai vezetője szólt arról, hogy a horgászat népszerűségének növekedése új kihívás elé állította a szövetséget. Rengeteg ember keresi fel az irodát, viszont a horgászok számának növekedése mellett jelentősen fejlődött az infrastruktúra és a felszereltség, valamint bővült a társadalmi halőri feladatokat ellátók száma, közel 100 új halőr vizsgázott.

A horgászat iránti érdeklődés erősödése miatt nőtt a szabályszegések száma is, ezért például haltelepítések után egy hetes tilalmi időszakot jelölnek ki az érintett helyszíneken. A szövetség 2 terepjáróval, hőkamerával és motorcsónakkal ellenőrzi a kezelésében lévő vizeket, a jövőben a komáromi kikötőben is tervezik motorcsónak szolgálatba állítását.

Osvald Zsolt ügyvezető elnök kiemelte, hogy a szabályszegők bírságolása mellett a legfontosabb, hogy olyanok kaphassanak engedélyt, akik ismerik a vizeket, és vigyáznak a környezetükre. A környezetvédelemre és az élővilág tiszteletére való nevelést jól szolgálják a szövetség gyermek és ifjúsági táborai, rendezvényei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!