indítvány

2021.11.29. 17:50

Országgyűlési választáson csalt a férfi, megváltoztathatják a tatabányai ítéletet

Esőfokon a Tatabányai Törvényszék a csaló férfit 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. A Győri Fellebbviteli Főügyészség most indítványt tett az ítélet megváltoztatására.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék járt el annak a férfinak az ügyében, aki csalt a 2018-as országgyűlési választáson. Most a Győri Fellebbviteli Főügyészség a férfi büntetésének a megváltoztatására tett indítványt.

Az ítélet szerint a férfi országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni a választáson. A nyilvántartásba vételhez szükséges számú ajánlást azonban nem tudta összegyűjteni, ezért több száz hamis ajánlást szerzett meg. Azokat a kérelmével együtt benyújtotta a választási bizottsághoz. A férfit egyéni országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették. A nyilvántartásba vétel után járó összegről a pártja javára lemondott, amit a Magyar Államkincstár folyósított a pártnak. A párt végelszámolás alatt áll.

A közlemény szerint a férfi ugyanebben a választási időszakban egy ismerősének is segített választási csalást elkövetni. A férfi megkért két nőt, hogy egy másik párt érdekében gyűjtött ajánlóívekről személyes adatokat másoljanak át, az ismerőse által képviselt párt részére kiadott ajánlóívekre. A férfi ismerőse a hamis ajánlásokat használta fel egyéni képviselőjelöltként történő nyilvántartásba vételéhez. A nyilvántartásba vétel után járó összeget a Magyar Államkincstár folyósította ennek a pártnak is. A párt felszámolás alatt áll.

A Tatabányai Törvényszék a férfit választás rendje elleni bűntett, költségvetési csalás bűntett, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége és többrendbeli felbujtóként elkövetett személyes adattal visszaélés vétség miatt 10 hónap börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a pénzbüntetés megfizetésére 20 havi részletfizetést engedélyezett.

Az ítélet ellen az ügyész a részletfizetés törvénysértő megállapítása, a férfi és védője felmentés érdekében fellebbeztek. A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a pénzbüntetés részletfizetésének a törvényben írt feltétele nem állapítható meg, ezért annak mellőzését indítványozta. A többszörösen büntetett előéletű férfi büntetése – a nagyszámú bűncselekményre figyelemmel – arányos és szükséges. Másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában