ítélet

2021.10.06. 08:31

Fedett nyomozók buktatták le drogbandát, Komáromtól Győrig vezettek a szálak

Hosszú éveket tölthetnek rácsok mögött azok a dílerek, akiket fedett nyomozók buktattak le. Fél kiló pikó átadásakor csaptak le rájuk.

Kemma.hu

Kábítószerterjesztő elfogása

Forrás: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt nyolc ember, köztük egy győri házaspár ellen emelt vádat, mert 2017-ben és 2018-ban jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedtek. A Tatabányai Törvényszék október 6-án döntött a nyolcas sorsáról: az ügyészi indítványnak megfelelően valamennyi vádlottat hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra ítélték.

Mint azt dr. Borbély Veronikától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, az egyik vádlott és a felesége a drogkereskedelemből biztosította a megélhetését 2017-2018-ban, egyik ügyfelük pedig szintén dílerkedett az anyaggal (és kokainnal is például), szintén ebből finanszírozva az életét. Ez utóbbi alak az ügy elsőrendő vádlottja egyébként, és titkos információszerzés során került a hatóság látókörébe, lebuktatására pedig fedett nyomozók vállalkoztak. Ők Komáromban megegyeztek az elsőrendű vádlottal, hogy nagy tételben pikót vásárolnak tőle és a házaspártól.

Ennek megfelelően 2018. januárjában ez a hármas a negyedrendű vádlottól fél kiló pikót vett át, majd egy győri autókereskedésben, továbbértékesítették azt a fedett nyomozóknak. Az értékesítés közben a nyomozó hatóság rajta ütött a vádlottakon, eközben a nő berohant az épületbe, és a kábítószer nagyját beleöntötte a WC-kagylóba és lehúzta.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a fedett nyomozók egyébként november óta építették a kapcsolatukat a dílerekkel, hogy végül lecsaphassanak rájuk. A bíróságon most

  • társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette az első-, másod-, harmad- és ötödrendű vádlottak 9-12 év fegyházbüntetést kaptak, valamint 9-10 évekre a közügyektől is eltiltották őket
  • a szlovák negyedrendű, valamint a hatodrendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt – halmazati büntetésül – 13, illetve 10 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélték, valamint a szlovák állampolgárt 8 évre ki is utasították Magyarországról
  • a hetedrendű vádlottat a törvényszék kábítószer-kereskedelem bűntettében találta bűnösnek, ezért ő 7 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott, és 8 évre tiltották el a közügyektől,
  • míg a nyolcadrendűt kábítószer-kereskedelem vétsége miatt – mint többszörös visszaesőt – 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra ítélték.
  • Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot tartott fenn a jognyilatkozat megtételére, a vádlottak és a védőik fellebbezést jelentettek be.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!