ülés

2021.10.22. 07:00

Elégett holttest Szomódon: tagadta az egyik vádpontot a kegyetlen tatabányai gyilkos

Előkészítő ülésen indult, majd maratoni tárgyalásként folyatódott annak a férfinak és élettársának az ügye, akik végeztek főnökükkel.

Kemma.hu

Tagadta az előkészítő ülésen az ellene felhozott egyik vádpontot az a tatabányai férfi, aki tavaly tavaly tavasszal agyonverte, majd élettársa közreműködésével Szomódnál elégette és elásta munkaadóját. Mint arról beszámoltunk, az elégetett holttestet a gyilkosság után egy hónappal találták meg, a férfit 24 órán belül elkapták.

A nyomozás során kiderült, hogy a 33 éves H. I. alkalmi munkavállalóként dolgozott későbbi áldozatánál, és egy vita hevében végzett vele. H. I. a főnöke több ingatlanán folyamatosan különböző fizikai munkákat végzett, melyért rendszeres fizetést kapott. A férfi élettársa szintén a sértett alkalmazásában végzett takarítási, pakolási, adminisztrációs munkákat.

A férfi és a nő főnöküktől béreltek egy kis házat, abban éltek. 2020. április 12-én az esti órákban H. I. előzetes szóváltást követően megragadott egy 145 centiméter hosszúságú szögvas-darabot, és azzal kétszer, nagy erővel fejbe ütötte munkaadójukat, aki a bántalmazás következtében a helyszínen elhalálozott.

A gyilkos ellopta főnöke 260 ezer forint készpénzét és az 50 ezer forintot nem meghaladó értékű okostelefonját, majd az elkövetés helyszínére hívta a élettársát, akivel együtt takarítottak fel a végzetes helyszínen. A holttestet az áldozat platós kisteherautójval – a platón lévő szeméttel együtt – a sértett szomódi telkére vitték.

Ott H. I. a szemétégetésre használt gödörbe helyezte a holttestet a szeméttel együtt, majd ezeket gázolajjal lelocsolta és meggyújtotta, valamint áldozata egyik telefonját és a gyilkossághoz használt szögvasat is elégette.

A másik telefonjával pedig 2020. április 16-ig üzeneteket küldött saját magának, illetve más személyeknek, hogy a bűncselekmény felfedezését meghiúsítsa, majd ezt a telefont is elégette.

A nyomozás során az is kiderült egyébként, hogy a gyilkos élettársa a takarítási és adminisztrációs munkákon kívül – párja tudtán kívül – szexuális szolgáltatást is nyújtott munkaadójuknak.

H. I. és élettársa ellen idén augusztusban emelt vádat a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség:

javasolták, hogy a bíróság mindkét vádlottat küldje börtönbe, valamint tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

Az ügyben október 20-án szerdán tartották az előkészítő ülést a Tatabányai Törvényszéken. A férfi emberölés és kifosztás bűntette miatt, élettársa, a másodrendű vádlott pedig bűnpártolás miatt állhatott bíróság elé, az ülés reggel 9-től délutánig tartott. Ennek részleteiről dr. Szabó Ferenc, a Tatabányai Törvényszék sajtószóvivője adott tájékoztatást.

– Az elsőrendű vádlott az előkészítő ülésen az emberölés bűntettét beismerte, azonban vele szemben kifosztás bűntette miatt is vádat emelt az ügyészség, amely bűncselekményt nem ismerte be és nem mondott le a tárgyalás jogáról – részletezte. – Az ülésen ezen cselekményhez különösebb magyarázatot nem adott – mondta. Hozzátette még, hogy a vádirat azt nem tartalmazza, hogy a nő tudott volna a kifosztásról.

A nő egyébként az ülésen beismerte a terhére rótt a bűnpártolást bűncselekmény elkövetését, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

– A bíróság a beismerő vallomását elfogadta, azonban nem hozott vele szemben ítéletet az előkészítő ülésen – mondta el dr. Szabó Ferenc. – Ehelyett az ő vonatkozásában is – bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül – tárgyaláson fog dönteni, mert a bíróság megítélése szerint olyan mértékben összefügg a cselekménye a férfi cselekményével, hogy indokolt egy eljárásban dönteni – emelte ki.

Az előkészítő ülést követően a bíróság az ügyet tárgyalásra utalta és még aznap meg is kezdte a tárgyalást. Ezen kihallgatta az elsőrendű vádlottat, aki fenntartotta a nyomozás során tett vallomásait. Ezenkívül a bíróság megtekintette a férfi helyszíni kihallgatása a nyomozás során készült videó felvételt is.

Ezután ismertették az ügyben készült bonc-szakértő és az elmeorvos szakértői véleményeket is. A tárgyalás október 22-e pénteken 9 órakor folytatódik, és a perbeszédeket követően 12 óra körül várható ítélet. A tárgyaláson H. I. letartóztatásban, míg élettársa, szabadlábon védekezik.

Ezek is érdekelhetik