tűzszerészek

2021.10.12. 17:30

A tatabányai családapa csak kutyát sétáltatott, amikor robbanószert talált

A Körtvélyesi-kilátóhoz és a Bódis-hegyre is robbanószer miatt riasztották a tűzszerészeket. Utóbbi helyszínen egy tatabányai édesapa fedezte fel a gránátot.

F. M.

Alapi Zoltán élete csupa izgalom. A tatabányai családapa pedig csak kutyáját szokta sétáltatni, de már másodszor futott bele nem mindennapi szituációba. A férfi nemrég a Síkvölgyi bányatóból mentett ki egy embert, amelyért jutalmat is kapott. Néhány nappal ezelőtt pedig – szintén kutyasétáltatás közben – egy aknavetőre bukkant a Bódis-hegyen. A férfi nem nyúlt a robbanószerhez, hanem gondosan kijelölte a helyét, és hívta a rendőrséget.

Az egyenruhások ki is mentek a helyszínre, körbekerítették a területet, majd értesítették a tűzszerészeket. A Kemma.hu érdeklődésére kiderült: öt napon belül kétszer is második világháborús robbanószer miatt riasztották őket Tatabányára.

Dr. Markovics Zita százados, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje tájékoztatta a Kemma.hu-t a részletekről. Mint elmondta, először október 4-én érkezett rendőrségi bejelentés a tűzszerész ügyeletére, hogy a Körtvélyesi-kilátótól mintegy 300 méterre egy kézigránátnak látszó tárgyat találtak.

Alapi Zoltán pedig néhány nappal később, október 8-án pénteken lelt rá a Bódi-hegyen levő, másik robbanószerre. Mint azt dr. Markovics Zita százados elmondta, a tűzszerész ezred katonái október 9-én vonultak ki mindkét helyszínre. A járőr parancsnoka a Körtvélyesi-kilátónál levő szerkezet szemrevételezésekor megállapította, hogy a talált eszköz egy második világháborús, szovjet gyártmányú, F-1 típusú kézigránát. A Bódis-hegyi helyszínen pedig egy második világháborús, szovjet gyártmányú, 82 milliméter átmérőjű aknavető gránátról volt szó.

Az aknavető gránát a hegyen volt (Fotó: beküldött)

Dr. Markovics Zita százados kiemelte: mind a kézi-, mind az aknavető gránátot aznap elszállították a helyszínről és megsemmisítették. A munkálatok ideje alatt állampolgári korlátozásra nem került sor.

Alapi Zoltán kutyasétáltatás közben lelt rá a gránátra (Fotó: beküldött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!