ítélet

2021.10.22. 14:15

15 évet kapott a főnökét felgyújtó és elásó tatabányai férfi

Nem jogerős ítélet született a munkaadóját Szomódon elégető és elásó férfi és párja ügyében. A nőnek múltbéli ügye miatt is felelnie kell.

Kemma.hu

Ahogy arról beszámoltunk, a megyei főügyészség vádirata alapján emberölés és kifosztás miatt indult ügyben előkészítő ülésen állt bíróság elé az a tatabányai férfi, aki tavaly tavasszal agyonverte, majd élettársa közreműködésével Szomódnál elégette és elásta munkaadóját. Az élettársat bűnpártolással vádolta az ügyészség.

A 33 éves férfi, H. I. azonban tagadta az előkészítő ülésen a kifosztás bűntettét, ezért az ügyet tárgyalásra bocsátotta a Tatabányai Törvényszék, majd a második ülésen, október 22-én pénteken ítélet is született a brutális gyilkossági ügyben.

Mint azt korábban megírtuk, a 33 éves H. I. alkalmi munkavállalóként dolgozott későbbi áldozatánál, és egy vita hevében végzett vele. H. I. a főnöke több ingatlanán folyamatosan különböző fizikai munkákat végzett, melyért rendszeres fizetést kapott. A férfi élettársa szintén a sértett alkalmazásában végzett takarítási, pakolási, adminisztrációs munkákat.

A férfi és a nő főnöküktől béreltek egy kis házat, abban éltek. 2020. április 12-én az esti órákban H. I. előzetes szóváltást követően megragadott egy 145 centiméter hosszúságú szögvas-darabot, és azzal kétszer, nagy erővel fejbe ütötte munkaadójukat, aki a bántalmazás következtében a helyszínen elhalálozott.

A gyilkos ellopta főnöke 260 ezer forint készpénzét és az 50 ezer forintot nem meghaladó értékű okostelefonját (emiatt szerepelt a vádpontok közt a kifosztás bűntette is), majd az elkövetés helyszínére hívta a élettársát, akivel együtt takarítottak fel a végzetes helyszínen. A holttestet az áldozat platós kisteherautójval – a platón lévő szeméttel együtt – a sértett szomódi telkére vitték.

Ott H. I. a szemétégetésre használt gödörbe helyezte a holttestet a szeméttel együtt, majd ezeket gázolajjal lelocsolta és meggyújtotta, valamint áldozata egyik telefonját és a gyilkossághoz használt szögvasat is elégette.

A másik telefonjával pedig 2020. április 16-ig üzeneteket küldött saját magának, illetve más személyeknek, hogy a bűncselekmény felfedezését meghiúsítsa, majd ezt a telefont is elégette.

A nyomozás során az is kiderült egyébként, hogy a gyilkos élettársa a takarítási és adminisztrációs munkákon kívül – párja tudtán kívül – szexuális szolgáltatást is nyújtott munkaadójuknak.

Az áldozatra aztán a tett után egy hónappal találtak rá, a rendőrségnek pedig mindössze 24 óra kellett, hogy elkapják az elkövetőt, akit néhány nappal később le is tartóztatott a bíróság. Ezt többször meg is hosszabbították, így a pénteki tárgyaláson H. I. letartóztatásban, míg élettársa szabadlábon védekezett.

Ahogy a Törvényszék tájékoztatásából kiderült, a bíróság az elsőrendű vádlottat emberölés bűntette, valamint kifosztás bűntette miatt halmazati büntetésül 15 év börtönbüntetésre ítélte, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint rendelkezett 260 ezer forint vagyonelkobzásról.

A másodrendű vádlottat bűnpártolás bűntettében találta bűnösnek, ezért őt 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 1 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott vonatkozásában a Tatabányai Járásbíróság egy korábbi ítéletével 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kiszabott 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetés végrehajtása is elrendelésre került.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és a védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, míg az ügyész az elsőrendű vádlott vonatkozásában az ítéletet tudomásul vette, a másodrendű vádlott vonatkozásában 3 napot tartott fenn a jognyilatkozat megtételére.

Ezek is érdekelhetik