bíróság

2021.09.27. 18:19

Választási csalás miatt ítéltek el két férfit és négy nőt Tatabányán

A négy nő segített a képviselőjelölteknek meghamisítani az ajánlóíveket, hogy azok felvehessék az egymillió forint összegű állami támogatást.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Dr. Borbély Veronika ügyésztől, helyettes ügyészségi szóvivőtől megtudtuk, hogy a megyei főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék ítéletet hozott hat személy ellen választás rendje elleni bűntett, költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A bírósági közlemény arról táéákoztat, hogy a két férfi az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán a Komárom-Esztergom Megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni. Mivel nem tudták a kellő számú ajánlást összegyűjteni, ezért a négy nő segítségével olyan ajánlóíveket adtak le, melyen olyan állampolgárok adatai és aláírásai is szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek. Az ily módon meghamisított ajánlóíveket vagy maga a jelölt, vagy egy általa felkért személy írta alá aláírásgyűjtőként. A két férfi ennek következtében jogosulatlanul kapta meg az egymillió forint összegű állami támogatást.

Az egyik képviselőjelölt férfivel és a négy nővel szemben előkészítő ülésen hozott jogerős ítéletet, mellyel a férfit 6 hónap – 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg az őt segítő három nővel szemben 150-250 ezer forint közötti pénzbüntetést szabott ki, egy nőt pedig próbára bocsátott.

A másik képviselőjelölttel szemben tárgyaláson hozott ítéletet a törvényszék, őt 10 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ezen ítélet nem jogerős, az ügyész három napot tartott fenn a jognyilatkozat megtételére, míg a vádlott és a védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!