hős

2021.08.14. 07:00

Póló-rövidnadrágban vetette magát a lángok közé a szabadnapos komáromi tűzoltó

Vajda Miklós lélekjelenlétén múlt, hogy nem égett le egy családi ház a közelmúltban Komáromban. A szabadnapos tűzoltó elmesélte, mi is történt pontosan.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Beküldött

Szabadnapos tűzoltó akadályozta meg nemrégiben, hogy leégjen egy komáromi ház a Zrínyi utcában. Vajda Miklós lélekjelenlétének köszönhetően hamar sikerült megfékezni a lángokat.

– Épp egy családi kirándulás után játszottam a kislányommal a nappaliban – mondta el portálunknak Vajda Miklós. – Kiabálást hallottam az utca felől, kinéztem a konyhaablakon, mi lehet ez a zaj. Akkor láttam, hogy a velünk szemben lévő gabonatábla mellett ég valamiféle rongy.

Először arra gondolt, a szomszédaiknál kerti parti van, kiment a bejárati ajtón, hogy szóljon nekik, ez nem játék. Akkor látta, a szemközti házban, a tetőtéri ablakból dől a füst. Szabadnapos lánglovagként azonnal cselekedett.

– Mezítláb, rövidnadrágban és pólóban siettem át, miközben még szóltam a páromnak, hívja a tűzoltókat – idézte fel Miklós.

Mikor odaért, a kislány, aki a tüzet okozta, éppen jött le a házba vezető lépcsőn, a szomszéd lány kísérte. A kislány kézfején és tenyerén égési sérülés látszott, ezért a tűzoltó azt javasolta, kezdjék el folyó vízben hűteni a kezét. Beszaladt a házba, ahol a szomszéd férfi már elkezdte az oltást egy szén-dioxid tűzoltó készülékkel. A tetőtérben nagy volt a füst, a szobában lángokban állt az ágy, a smink­asztal, valamint a szőnyeg is több helyen égett.

Vajda Miklós, mikor meglátta a füstöt, azonnal cselekedett (Fotó: Beküldött)

– „Lecsaptam” a lángokat, közben eszembe jutott, van egy poroltóm a ház sarkán, átküldtem érte a szomszédot – fogalmazott Vajda Miklós. – Leszaladtam a lenti szintre, ahol találtam egy felmosóvödröt, vizet tettem bele, és felszaladtam az emeletre. Megint újragyulladt ugyanis a szoba, mert nagy volt a hő. A legnagyobb tűzfészekre ráloccsantottam a vizet, majd a porraloltóval hatékonyan sikerült megfékezni a lángokat.

Vajda Miklós arról is beszélt, a tűzoltó a szabadnapján is tűzoltó. Hozzátette, nagy szerencse, hogy időben észrevették a tüzet, mert tetőtér-beépítéses, könnyűszerkezetes ház gyulladt ki. Ha a lángok a tetőbe is belekapnak, akkor nagy eséllyel leégett volna, mire odaérnek a tűzoltók.

Vajda Miklós 2002 óta dolgozik a tűzoltóságon, azaz jövőre lesz húsz éve, hogy elkötelezte magát ezen a pályán. Édesapja is tűzoltó volt, így nem meglepő, hogy ő is ezt a hivatást választotta. Sokáig Tatabányán szolgált. Családi indíttatásból tavaly óta dolgozik Komáromban, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában