kánikula

2021.06.24. 11:18

Halálos csapda a forró kocsi – életekbe kerülhet a felelőtlenség

A rekkenő hőségben a balesetek és azon esetek száma is nő, amikor felelőtlen emberek gyereküket vagy házikedvencüket otthagyják az álló autóban – mindezt lehúzott ablakok nélkül. A tragédiák megelőzésének érdekében az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közleményt adott ki.

Szász Dalma Kitti

Minden nyáron előfordul olyan borzasztó eset, amikor valaki a gyerekét vagy a házi kedvencét a tűző napon álló, forró autóban hagyja – mindezt lehúzott ablakok nélkül. A felelőtlen cselekedetük akár tragédiához is vezethet, hiszen ha a külső hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot, akkor 60 perc elteltével akár 73 fok is lehet a gépjárműben.

Korábban már beszámoltunk egy konkrét esetről, amely szerint a Dorogi Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetés miatt indított eljárást egy anya ellen, aki a kislányát egy tűzforró autóban hagyta. Egy járókelő ezt észrevette, majd értesítette az egyenruhásokat. Mint kiderült, a kétéves gyermeknek nagyon piros volt az arca, és ki akart jönni a járműből, így a mentőszolgálat munkatársait is a helyszínre riasztották. A hőségben azonban nem csak az ilyen esetek száma nő, hanem a közlekedési baleseteké is.

Szerdán teszteltük, meddig képes forrósodni az autó belső tere, az eredmény pedig az lett, hogy kiakadt a hőmérő.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság nemrégiben kiadott egy közleményt, amelyben felhívják a figyelmet arra, ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg ne napos helyen tegyék azt. Amennyiben az álló gépjárműben gyermek, vagy házikedvenc marad, véletlenül se hagyják őket bezárva, felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek.

A sofőrök ebben a rekkenő hőségben kevésbé tudnak koncentrálni (Fotó: Szász Dalma Kitti / 24 Óra)

Kiemelték, hogy a nagy meleghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésben. A sofőrök a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre.

Hozzátették, a koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége.

Ha teheti, ne induljon útnak

Az egyenruhások arra is felhívták a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben a forró időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat. Mindig kipihenten üljenek a kormány mögé és soha ne vezessenek fáradtan, vagy alkohol fogyasztását követően. Igyanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot. Legyenek türelmesek, vezessenek lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre.

További részletek a 24 Óra június 25-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!