siker

2021.04.28. 17:35

Dobverő és tűzoltócsákány – metálbandában adja a ritmust a hős tatabányai tűzoltó

Lugosi Andrást március 15-e alkalmából léptették elő soron kívül kiemelkedő és elhivatott munkájáért. A tűzoltó mindenben feszes tempót diktál magának, a zenélést sem kivéve.

Kemma.hu

2019 óta erősíti a tatabányai tűzoltókat

Fotó: Molnár János, Pálfi Balázs

Mint arról beszámoltunk, március 15-e alkalmából dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója soron kívül léptette elő tűzoltó főhadnaggyá Lugosi András tűzoltó hadnagyot, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság rajparancsnokát. A lánglovag számos esetben bizonyította rátermettségét, amelyért kiérdemelte az előléptetést, számolt be a katasztrófavédelem a Tűzoltó magazin áprilisi számában.

Kamaszként kezdődött

András elhivatottsága gimnáziumban kezdődött, ugyanis kismotorfecskendő-szerelési versenyeken vett részt. Elmondása szerint már akkor látta, hogy ez egy olyan pálya, amely fegyelmezettséget igényel, rengeteg izgalmat tartogat és lehetőséget nyújt számára, hogy segíthessen.

Hivatásosként 2007-ben vette át a védőruháját Budapesten, és már szolgálati évei elején a mélyvízbe került. Az évek során számos helyzetben bizonyított, így ott volt például az emlékezetes 2013-as óbudai gázrobbanásnál. Az eset a Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban történt, a ház felső két szintje leomlott, és a lakók mentésére is szükség volt. 2014-ben pedig a az Andrássy úton bekövetkezett, már-már történelminek számító tetőtűznél is oltotta a lángokat. A helyszínen mintegy 100 négyzetméteren égett egy épület tetőtere.

Számos nehéz helyzetben bizonyított (Fotó: Molnár János, Pálfi Balázs)

Család és metálbanda a lazulás számára

A hosszú fővárosi évek után 2019-ben érkezett a tatabányai tűzoltókhoz, ahova rövid idő alatt be is illeszkedett. Bár szolgálati csoportja csendes, higgadt természetűnek tartja, a gőzt neki is ki kell engedni. Ezt pedig meg is teszi egy metálbanda dobosaként. Persze a feszes tempót itt is tartja. Szüksége is van a lazításra, hiszen felesége és két gyermeke várja otthonában, Bicskén.

Lugosi András és felesége esküvői fotójukon (Fotó: Molnár János, Pálfi Balázs)

Andrásnak egyébként a tűzoltói munka mellett arra is volt ideje és energiája, hogy tanuljon: lediplomázott védelmi igazgatási szakon. A tanulást nem hagyta abba ez után sem, jelenleg gépészmérnöknek tanul. Mint a lánglovag hozzátette, mottója az, hogy „Mindig fejlődj abban, amit csinálsz”.

– Az évek alatt sok esetnél jártam tűzoltóként. És bevallom, hogy voltak megrázó esetek, de ezek mindig csak megerősítettek abban, hogy jó helyre jöttem – tette hozzá a főhadnagy.

2019 óta erősíti a tatabányai tűzoltókat (Fotó: Molnár János, Pálfi Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában