vádemelés

2021.01.13. 14:00

Veszélybe sodorta a családját és a tűzoltókat is a buheráló tatabányai villanyszerelő

A férfi szabálytalanul kötötte rá az áramvezetékre az egész házat, amivel elektromos tüzet okozott. Az ügyészség vádat emelt a férfi ellen.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A lopás vétsége és a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot a férfivel szemben, Dr. Reszl Ilidkó ismertette a vádirat tartalmát, amely szerint az elkövető 2017. november 10-ét követően a tatabányai lakóingatlan padlásán, a bejövő fővezetékre illegálisan rákötött egy vezetéket, ezzel a mérőórát kikerülte. Ezután a férfi a sérült, biztosító berendezéssel el nem látott vezetékről látta el árammal a családi házat, ezzel a villanyszerelés szakmai szabályait megszegte. A szabálytalan rákötéssel 2019. november 20-ig 330 ezer 717 forint értékű áramot lopott a férfi, ebből 50 ezer forint térült meg.

A férfi a csaláson kívül mások életét is veszélyeztette, amikor 2019. november 19-én a ház külső falazatára egy karácsonyi izzósort is felszerelt, amelynek villásdugóját a méretlen vezetékhez csatlakoztatott hosszabbítóba dugta be. Másnap felkapcsolta az izzósort, majd bement a házba aludni, rajta kívül ott tartózkodott élettársa, lánya, és három unokája. A szakszerűtlenül bekötött karácsonyi izzósor elektromos tüzet okozott az előtérben, a tűz átterjedt az épület tetőszerkezetének egy részére.

A családtagok kimenekültek a házból, és a tűzoltók segítségét kérték. A tűzoltók a házban lévő villanyóránál áramtalanítást végeztek. A szabálytalan áramvételezés miatt azonban a hálózat egyes részei továbbra is feszültség alatt voltak, emiatt a tűz oltása közben két tűzoltó külsérelmi nyommal nem járó, nyolc napon belül gyógyuló enyhe fokú áramütést szenvedett.

Az ügyészség a benyújtott vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést, az áramlopással okozott kár meg nem térült részével egyező összegű vagyonelkobzást szabjon ki, továbbá tiltsa el a férfit a villanyszereléstől, mint foglalkozástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában