ítélet

2021.01.27. 19:58

Egy évet kapott a büntetett előéletű anya, aki súlyosan elhanyagolta kislányát

A nyolcgyerekes nő magatartása miatt a lány az életkorához képest jelentősen elmaradt.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Törvényszék részletezte annak az ügynek a részleteit, amelyet kiskorú veszélyeztetése miatt indítottak egy anya ellen. Eszerint a büntetett előéletű nőnek nyolc gyermeke van, azonban a bűncselekmény elkövetése idején – 2016. februárjától 2018. november 30-ig – már csak két kiskorú gyermeke állt a gondozása alatt.

Az eset a nő házasságából 2002. november 30-án született lánya elhanyagolása miatt indult, akit az anya 2010-től egyedül nevelt. A gyermeknevelés során nem gondoskodott arról, hogy a kislány iskolába járjon, az iskolával nem tartotta a kapcsolatot, a családgondozóval nem működött együtt. Emellett a gyermek fejlesztő foglalkozásokon való részvételét nem biztosította, elhanyagolta a lányát, nem motiválta, nem ellenőrizte.

Így ráhagyó, passzív nevelési attitűdjével a szülői feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegte, mellyel okozati összefüggésben az akkor kiskorú sértettnél az életkorához képest jelentős értelmi, fejlettségbeli elmaradás következett be.

A bíróság az anya tettével kapcsolatban részletes bizonyítást folytatott le. A mintegy egy évig tartó eljárásban számos tanút, pedagógusokat és gyermekvédelmi szakembereket hallgatott ki és a bizonyítás anyagává tette az eljárást érintően beszerzett okirati bizonyítékokat. A kihallgatta az időközben nagykorúvá vált lányt is, aki azóta gyermeket szült, így felelősségtudata, felelősségvállalása kedvező irányban változott, ez azonban már nem a vádlott magatartásának eredménye.

A Tatai Járásbíróság a nő ellen január 26-án hozott ítéletet. Eszerint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte őt. Elrendelte továbbá két, korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtását, mert a nő ezek tartama alatt követte el a bűncselekményt.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész az ítélet kihirdetését követően a jogorvoslati nyilatkozat megtételére 3 munkanapot tartott fenn, a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!