komárom

2020.12.18. 07:07

Letartóztatták az M1-esről futva menekülő moldáv embercsempészt

Nem sikerült elmenekülnie annak a moldáv embercsempésznek, aki szíreket akart a magyar-osztrák határhoz vinni.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komáromi Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt indítványozta annak a moldovai állampolgárnak a letartóztatását, aki 8 szír állampolgárnak nyújtott segítséget abban, hogy azok illegálisan tovább utazzanak Magyarországról Ausztriába. A bíróság azt el is rendelte. A végzést a vádlott és az ügyész tudomásul vette, azonban az nem végleges, mert a védő az ülésen nem volt jelen, így a kézbesítés után teheti meg jogi nyilatkozatát.

Dr. Borbély Veronika, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta: az elkövető két, ismeretlen román állampolgár megbízásából 500 euró ellenében december 15-én kora reggel a magyar-román határ közelében egy személygépkocsiba felvett 8 szír állampolgárt. Őket a magyar-osztrák határhoz akarta szállítani, hogy a migránsok illegálisan átléphessék az államhatárt.

Az embercsempész által vezetett gépjárművet a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei az M1-es autópálya Ausztria felé vezető oldalán a 74-es kilométerszelvényében, Komárom térségében állították meg és akarták ellenőrizni, azonban a gyanúsított a vadkerítésen átmászva elmenekült a helyszínről, őt a közelben lévő szántóföldön sikerült a rendőröknek elfognia.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének gyanúja miatt egy hónapra rendelték el a moldáv gyanúsított letartóztatását, figyelemmel a gyanúsított szökésére, továbbá arra, hogy nevezett külföldi állampolgár, aki Magyarországon lakóhellyel és megfelelő egzisztenciával nem rendelkezik, valamint a terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára és büntetési tételére is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi munkaviszonnyal nem rendelkezik, a jelen eljárásban terhére rótt bűncselekményt is haszonszerzés céljából követte el, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el, így vele szemben a bűnismétlés veszélye is megállapítható, tette hozzá a törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában