bíróság

2020.11.26. 16:48

7 fős bűnszövetkezetet kapcsoltak le: több mint 3(!) milliárdos adócsalás a vád

Gyanúsítottként egy hónapra letartóztatták a bűnszövetkezet tagjait, akik 2017 óta működtettek többszintű, bel- és külföldi társaságokból álló céghálózatot.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a hét főből álló bűnszövetkezet vezetője az ÁFA jogosulatlan visszaigénylése érdekében 2017-ben létrehozott és azóta működtetett egy többszintű belföldi, valamint Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában bejegyzett társaságokból álló céghálózatot. A társaságokat a bűnszervezet tagjai vagy az általuk felkért strómanok hozták létre.

A bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló három társaság látszólag parfümöt és táplálék-kiegészítőket exportált. A Szlovákiába kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszaszállították Magyarországra azért, hogy azokat – a céghálózaton keresztül átszámlázva –, a szervezet cégei folyamatosan, havi több alkalommal ismételten „exportálják”. A férfi ennek a három cégnek a nevében igényelte vissza az ÁFA-t 2017 óta. A bűnszervezet tagjai összesen 3 milliárd 81 millió 635 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak Magyarország költségvetésének.

A NAV külföldi társhatóságok közreműködésével, az Eurojust koordinálásával összehangolt, nemzetközi szintű akció során egyszerre több helyen tartott házkutatást. Könyvelési iratokat, több száz millió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet hét tagját.

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyész tájékoztatása szerint a Komárom-Edztergom Megyei Főügyészség indítvanya alapján a Tatabányai Járásbíróság a gyanúsítottak letartóztatását november 26-án egy hónapra elrendelte, mert fennáll a bűnismétlés veszélye, a tanúk befolyásolásának veszélye, illetve annak a lehetősége, hogy szabadlábon bizonyítékokat, vagyonelkobzás alá eső dolgokat rejtenének el.

A végzések nem véglegesek, mert a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!