vádemelés

2020.01.28. 11:30

A börtönből csalt ki 1,6 millió forintot idegenektől az elítélt rab

A férfi más ügye miatt töltötte börtönbüntetését, eközben telefonon intézte piszkos ügyleteit. Az ügyészség vádat emelt a férfi ellen.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

A Tatabányai Járási Ügyészség tízrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki a büntetés-végrehajtási intézetben töltött szabadságvesztése alatt, a zárkából hívta fel telefonon a sértetteket.

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyész a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy őt a bíróság 3 év végrehajtandó fegyházbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 150 ezer forint összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint állapítsa meg, hogy a többszörös visszaesőnek minősülő vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra és kötelezze a vádlottat, hogy kilenc sértettnek fizessen kártérítést.

A vádiratban írt tényállás szerint a férfi 2018. március 1-je és 2018. október 10-e között büntetés-végrehajtási intézetben töltötte vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt kiszabott szabadságvesztés büntetését 2016-ban kezdte meg.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy a férfi bűncselekménye elkövetéséig már tízszer volt büntetve. 2017-ben egyébként csalás miatt négy év majd ugyanabban az évben lopás miatt öt év börtönt kapott, de a bíróság a két esetet összevonta, és 7 év négy hónap büntetésben állapította meg összbüntetésként.

A férfi a börtönben a hozzátartozókkal történő kapcsolattartásra szánt telefonba egy zárkatársa szerzett egy olyan SIM kértyát, amelyena férfi bárkit felhívhatott. A vádlott véletlenszerű hívásokat indítva felvette a kapcsolatot a sértettekkel.

A férfi azzal tévesztette meg a felhívott személyeket, hogy magát egy távközlési cég munkatársának adta ki és azt állította, hogy a sértettek különböző pénzösszegeket nyertek, de nyereményük átvételét megelőzően szükséges, hogy a sértettek egy meghatározott összeget utaljanak át a vádlott által megadott bankszámlaszámra és az átutalást követően a sértettek ezen összeget a nyereménnyel kiegészítve vissza fogják kapni.

A férfi a megtévesztő magatartásával budapesti, szentesi, nagyszénási, bokodi, görgetegi, tatabányai, komlói, újirázi és debreceni emberektől csalt ki pénzt. Egy sértettnek 375 ezer forint, két sértettnek egyenként 225 ezer forint, egy sértettnek 190 ezer forint, három sértettnek egyenként 150 ezer forint, két további sértettnek 90 ezer forint, illetve 75 ezer forint kárt okozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában